Čija će imena danas pročitati Zlatko Dalić? Stožerni dvojac se vraća, slijedi se Kovačev poučak?

Datum objave: 21.09.2020.
Autor / izvor:
Izbornik Vatrenih danas šalje popis za novo okupljanje. Modrić i Rakitić trebali bi biti na njemu

Danas izbornik Zlatko Dalić šalje UEFA-i popis igrača za listopadske utakmice. Najavljeno je da će lista biti objavljena na web stranici HNS-a. Okupljanje nacionalne vrste je 5. listopada, a rok za prijavu imena tradicionalno dva tjedna ranije.

Dalić je nakon Francuske kazao da nikoga iz rujanske akcije neće otpisati, bez obzira na loše rezultate, a za program koji slijedi treba mu još više nogometaša. Vatreni prvo igraju prijateljsku utakmicu u St. Gallenu sa Švicarskom 7. listopada u 20.45. Zatim u Zagrebu imaju dvoboj Lige nacija sa Švedskom 11. listopada u 18.00, a tri dana kasnije s Francuskom u 20.45.

Tri u osam je previše

Slična situacija dogodila se u studenom 2014. godine kad je HNS dogovorio prijateljski susret s Argentinom u Londonu samo četiri dana uoči gostovanja kod Italije u Milanu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Tadašnji izbornik Niko Kovač bio je prilično nezadovoljan, iako je na novinarsko pitanje kazao: “Šuker je moj šef, a šefove treba slušati“. Nikako mu nije leglo da vodi momčad na reviju, makar bila i s Messijem, prije jedne od krucijalnih utakmica za bodove. Zato je pozvao čak 33 igrača. Odabrao je 13 glavnih za Italiju, okupio ih u Zagrebu i dao pomoćniku Robertu Kovaču da trenira s njima. On je u London poveo ostale, a nakon tamošnjeg poraza 1:2 dio njih je priključio prvoj ekipi koja je na San Siru odigrala 1:1.

Koliko će dugačka biti Dalićeva lista? On nakon povratka iz Švicarske ima čak dvije bitne i teške utakmice. Prvu četiri dana nakon St. Gallena, drugu samo tri dana kasnije. To je jak razlog dan napravi isto ili slično što i Kovač. Da se glavne snage fokusiraju samo na zagrebačke obveze i ne putuju u Švicarsku. Nelogično bi ih bilo tjerati da igraju tri utakmice u osam dana. Izazvalo bi negativan efekt. Razlika je što sada nije ovisilo o Šukeru i HNS-u hoće li se igrati prijateljski susret jer termin je bio zadan i obvezan. Naš je Savez birao samo suparnika…

Uremović se vratio

Dalić je već najavio kako će u St. Gallenu isprobati neke koji su manje igrali ili još nisu imali nastup za Vatrene poput Ante Budimira ili Antonija Mirka Čolaka.

Za Portugal i Francusku u rujnu izbornik je sročio listu od 23 imena i sedam predpoziva. To je uglavnom i kadar za novu akciju. Marin Pongračić je bolestan, a Filip Uremović vratio se u konkurenciju u momčadi Rubina nakon ozljede aduktora. Zbog koje je izašao rano na St. Denisu.

Luke Modrića i Ivana Rakitića u rujnu nije bilo, ne vidimo razloga da ih ne bude u listopadu, osim ako neko od njih, ili obojica, zatraže od Dalića da preskoče cijelu Ligu nacija. Tko su glavni igrači čiji bi posao trebala biti samo Liga nacija, a tko ešalon za St. Gallen, uglavnom se zna.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.