Čudo u Tokiju! Braća Sinković osvojila novo zlato i napravila nešto što nije nitko u povijesti veslanja!

Datum objave: 29.07.2021.
Autor / izvor:
Apsolutne legende! Tri olimpijske medalje zaredom u tri različite discipline, i dva zlata u nizu!

Valent i Martin Sinković su dvostruki olimpijski pobjednici, zlatu u dvojcu na pariće iz Rija, dodali su i zlato u dvojcu ‘bez’ u Tokiju. Došli su kao favoriti u Japan, od prvog dana jasno isticali da ih zanima samo i isključivo zlato i zlato su i osvojili.

Vjetar je i u četvrtak dočekao veslače na stazi Sea Forest Waterway u Tokiju, ali slabiji nego u drugom dijelu programa u srijedu kad je situacija bila primjerenija jedrenju. No, braća Sinković su predobra da bi ih išta moglo poremetiti, pokazali su to u polufinalu, potvrdili i u A finalu.

Preuzeli su vodstvo od početka, na 500 metara su imali sekundu i 16 stotinki prednosti ispred Danaca koji su već potvrdili da su jako brzi u prvom dijelu. Na pola staze držali su 2 sekunde prednosti ispred Rumunja, toliko je bilo i na 1500 mtara. Pokušali su ih Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa napasti u završnici, ali nisu uspjeli. Zlatna braća su kontrolirala svoju zlatnu utrku do posljednjeg zaveslaja.

Srebro je pripalo Rumunjima, a broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

Za braću Sinković ovo je treće olimpijsko odličje i drugo najjačeg sjaja nakon srebra u četvercu na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković) u Londonu 2012. i zlata u dvojcu na pariće u Riju 2016.

Hrvatska sad ima 6 veslačkih olimpijskih medalja – dva zlata Valenta i Martina Sinkovića, tri srebra – Damir Martin u samcu 2016., četverac na pariće 2012., Siniša i Nikša Skelin u dvojcu ‘bez’ u Ateni 2004. i jednu broncu – osmerac u Sydneyju 2000.

Od 2010. i Svjetskog prvenstva na Novom Zelandu Valent i Martin Sinković osvojili su nevjerojatnih 11 medalja na OI (3) i svjetskim prvenstvima (8) od čega čak osam zlatnih. Uz dva olimpijska zlata imaju po dva svjetska zlata u dvojcu ‘bez’, dvojcu na pariće i četvercu na pariće. Od te 2010. svake godine u proteklih 12 donosili su u Hrvatsku svjetsko ili olimpijsko odličje, iznimka je bila samo 2010. i to samo iz jednog razloga – nisu održane ni OI ni SP.

https://sportske.jutarnji.hr

 

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.