Dalić je označio krivce za lošije igre na EURU, i čini se našao ‘mladog igrača koji ne poštuje starije‘

Datum objave: 17.08.2021.
Autor / izvor:
Na prvu se čini da je u izbornikovim očima ostala tek jedna dvojba: Tko će na lijevi bok?

Zlatku Daliću najviše se zamjeralo da nije spreman vući konkretne poteze. Sad ih je povukao. Bruno Petković, Ante Rebić i Josip Brekalo bili su jako važan dio reprezentacije. Petković nominalno prvi centarfor, Rebić njegova prva zamjena. Rebić prvo desno krilo, Brekalo prva zamjena. Nitko unazad tri godine nije na tim pozicijama imao veću minutažu od ovog trojca…

Je li Dalić s njihovim nepozivanjem poslao i poruku o tome tko ga je razočarao igrama ili ponašanjem na Euru, na kojem nismo imali gard koji nas je u Rusiji nosio do finala? Logično je tako razmišljati. Nije ih sigurno zaobišao zato što misli da odjednom više nemaju kvalitetu za hrvatski dres. Rebić se – doduše – s teškim istupom nakon Eura praktički sam prekrižio, a što to Dalić zamjera Petkoviću i Brekalu s vremenom ćemo valjda doznati.

Sad samo ostaje činjenica da se Petković od krucijalnog igrača reprezentacije s početka lipnja u dva mjeseca srozao do toga da ga više nema na popisu. Iako igra dobro u Dinamu. Brekalo s druge strane – kao i svi mi – očito mora razmišljati što to pogrešno radi u reprezentaciji. Izgleda da je on bio taj kojeg je Dalić još u ožujku prozvao kada je javno pričao o “mladim igračima koji ne respektiraju suigrače na pravi način”. U posljednjih 28 utakmica Vatrenih, Brekalo je nastupio u njih čak 27. Stoga loše igre ne mogu biti razlog, jer onda bi odigrao možda 10, a ne 27 od 28 utakmica.

Hoće li se netko od njih na popis vratiti već u listopadu kada je na redu kvalifikacijska utakmica u Cipru? Rebić vjerojatno neće, a nismo sigurni da Petković i Brekalo imaju puno veće šanse. Prođemo li dobro rujanske tri utakmice, Dalić će razmišljati o tome da je pronašao formulu za bolju kemiju u svlačionici. Po svemu se čini da su i Petković i Brekalo potrošili kredite koje su imali kod Dalića. I koji su neosporno bili veliki…

Taktički će Vatreni najviše osjećati izostanak Brune Petkovića. U utakmicama u kojima je bio na svojoj razini, centarfor Dinama bio je nerješiv problem za sve suparničke obrane. I kao strijelac i kao distributer lopti i kao “sidrun” koji sjajno drži loptu dok se suigrači na priključe napadu. Imamo mi Antu Budimira, imamo i Antonija Čolaka, ali oni su bitno drugačiji igrači od Petkovića. Oni zahtijevaju puno igre po bokovima i puno ubačaja kako bi pokazali što znaju.

Imamo doduše i Andreja Kramarića, ali sjajni ofenzivac Hoffenheima ne voli igrati centarfora, što je i Daliću nekoliko puta javno rekao. Hoće li se sada predomisliti? Ako hoće, ‘devetka’ je njegova.

Na ispražnjeno desno krilo vjerojatno će zasjesti Nikola Vlašić. Na Euru je u dvije utakmice na toj poziciji pokazao niz kvaliteta, iako i Vlašić zazire od te pozicije. Međutim, na Euru je desno krilo bio samo u fazi obrane, dok je u napadu imao puno slobode i ulazak u sredinu što je sjajno koristio.

Na prvu se stoga čini da je u Dalićevim očima ostala tek jedna dvojba: Tko će na lijevi bok? Joško Gvardiol je – puno smo to puta napisali – svjetski potencijal koji nas je u mnogo čemu oduševljavao igrama na Euru. No, Gvardiol je tek došao u Leipzig, u kojem još uvijek nema status igrača za ozbiljnu rotaciju. Što je problem. Borna Sosa nastavlja blistati u dresu Stuttgarta, a epizodu o bijegu u reprezentaciju Njemačke već smo mu i zaboravili i oprostili. Sosa stoga opasno konkurira za mjesto lijevog beka, iako u Stuttgartu igra bočnog, s tri stopera koja mu čuvaju leđa. Borna Barišić zaključuje listu lijevih bekova. Najiskusniji po godinama i stažu u reprezentaciji. Logično je da i on računa na važnu ulogu.

Kako god, na Euru je Dalić imao jako puno dvojbi oko udarnog sastava. Ako ih je sada sveo na samo jednu, napravio je golemi iskorak. Što je po mnogima bio prvi preduvjet da u nastavku kvalifikacija izgledamo bolje nego što smo izgledali na Euru. A je li pogodio s popisom doznat ćemo jako brzo. Već 1. rujna u Rusiji…

DALIĆEVIH 11 ZA RUSIJU

Livaković – Juranović, Lovren, Vida, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Vlašić, Kramarić, Perišić

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.