Dalić na mukama: Nikad teže utakmice i nikad kraće pripreme

Datum objave: 26.12.2021.
Autor / izvor:
Ali prvi put u povijesti Hrvatska će posljednju test utakmicu uoči velikog natjecanja odigrati dva mjeseca prije. Ma sve je u tom Kataru baš neobično…

Ja želim igrati protiv najjačih suparnika! Što će nam utakmice protiv nekakvih San Marina ili Lihtenštajna, što mi možemo isprobati, naučiti u tim susretima?

Mantra je to Zlatka Dalića otkako je sjeo na vrući izbornički stolac. I bome je nanizao Meksiko, Brazil, Portugal, Švicarsku, Tursku, Belgiju… Samo jako.

No, onda je došla i Liga nacija, koja je sama po sebi donijela “vatrenima” top protivnike, pa je izbornik u jednom trenutku ipak zavapio:

– Ma, dobro dođu i neke lakše utakmice, jer protiv najjačih suparnika ako isprobavate nešto novo, poput formacije, možete doživjeti debakl.

Pa je ipak pristao odmjeriti snage i s Jordanom, Tunisom, Gruzijom i Armenijom.

Ali pritom je svaki put imao “normalne” pripreme, za oba velika natjecanja. A onda je došla korona, zgusnut kalendar, neobičan, zimski termin Svjetskog prvenstva u Kataru i evo novog izazova za Dalića.

Naime, “vatreni” će odigrati čak deset utakmica između kraja kvalifikacija i početka SP-a, čak će ih šest biti za bodove (Liga nacija), a posljednja čak dva mjeseca prije SP-a!

Klubovi su, naime, obvezni pustiti igrače tek 14. studenog, tjedan dana prije otvaranja SP-a! Pa pravih priprema neće ni biti, pogotovo ne onih klasičnih od tri ili četiri tri tjedna. Uoči Eura 2021. imao je igrače tri tjedna, izuzev Matea Kovačića, koji je igrao finale Lige prvaka. Ovaj put svi će doći više-manje u isti vrijeme jer u svim ligama polusezona će završiti približno u isto vrijeme, kao i grupna faza eurokupova.

Hrvatska je u godini velikih natjecanja dosad uglavnom odigrala između tri i pet utakmica. Iznimke su samo 1996. pod Ćirom Blaževićem (šest) i 2006. pod Cicom Kranjčarom (sedam). Ovaj put, dakle, odigrat će ih najmanje osam, maksimalno deset (jednu do dvije prijateljske prije početka SP-a, ovisno o terminu prve utakmice na Mundijalu).

I to sedam jakih i jednu slabiju, što je na Skupštini HNS-a otkrio Dalić:

– U ožujku ćemo ići u Dohu na dvije prijateljske utakmice, od kojih će jedna biti slabija, a jedna spektakl u kojem ćemo otvoriti jedan stadion.

Dakle, nema previše eksperimentiranja, nema utakmica za nabijanje samopouzdanja, nema odmora, a nema ni građenja momčadskog duha i atmosfere neposredno uoči Katara. Sve to treba odraditi puno ranije. I protiv opakih suparnika.

Raspored 2022.

  • 21.-29. ožujka: dvije prijateljske utakmice u Kataru, jedna jača, jedna slabija
  • 1. travnja: ždrijeb Svjetskog prvenstva
  • 3. lipnja: Hrvatska – Austrija (Liga nacija)
  • 6. lipnja: Hrvatska – Francuska (Liga nacija)
  • 10. lipnja: Danska – Hrvatska (Liga nacija)
  • 13. lipnja: Francuska – Hrvatska (Liga nacija)
  • 22. rujna: Hrvatska – Danska (Liga nacija)
  • 25. rujna: Austrija – Hrvatska (Liga nacija)
  • 14. studenog (najkasnije): okupljanje reprezentacija uoči SP-a
  • 21. studenog – 18. prosinca: Svjetsko prvenstvo u Kataru

https://www.24sata.hr

 

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.