Donosimo završni osvrt naše rukometne legende, objasnio je što je sve pošlo po zlu

Datum objave: 26.01.2021.
Autor / izvor:
– Neće biti lako novom izborniku. Vjerujem da čelnici Hrvatskog rukometnog saveza imaju dobro rješenje. Uostalom, do sada su ga imali, barem u posljednje vrijeme – naglasio je Šola
Vlado Šola, proslavljeni rukometni vratar, danas trener PPD Zagreba, u svojoj karijeru u dresu Hrvatske nije imao ovako tužne trenutke kao što su se dogodili našim igračima na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.
Šola je branio kada smo osvojili europsku broncu u Portugalu 1994., svjetsko srebro na Islandu 1995. godine, a kada se vratio u reprezentaciju 2003. godine u sljedeće dvije godine osvojio je svjetsko i olimpijsko zlato, svjetsko srebro, a jedini put kada je ostao bez medalje bilo je Europsko prvenstvo u Sloveniji 2004. kada smo bili četvrti.
Nije kraj svijeta

– Nema se tu puno što dodati što već nije ispričano proteklih nekoliko dana. U redu, na kraju nam je Katar ponudio priliku, ali Danska nam je i u ovom sastavu, bez ponajboljih igrača, očitala rukometnu lekciju. No, nemojte zaboraviti da Danska na ovom turniru ne igra sa samo sedam igrača. Svi ovi koji su igrali danas su itekako kvalitetni i ako je netko pomislio da ćemo s njima lako, taj se grdno prevario. Da, da je to ona Hrvatska iz prošle godine vjerojatno bi lako izašla na kraj s njima – rekao je Šola. U prvom poluvremenu smo se još kako tako držali, no u drugom su kola krenula prilično nizbrdo? – Obrana se raspala i Danci su lako i brzo postizavali svoje pogotke. Mi taj ritam u napadu nismo pratili i svaka naša pogreška bila je na drugoj strani pogodak. Slutio je na veliku katastrofu i dobro je da su Danci malo zakočili – istaknuo je Šola. Nakon dvadesetak godina prvi put nismo prošli u nokaut fazu. To nam se zadnji put dogodilo na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002. godine kada smo ispali s turnir nakon početna tri poraza. Ovo je prvi pout da smo na svjetskom prvenstvu, a igramo od 1995. godine, ispali u skupini. Ranije smo nali ispadati u osmini ili četvrtfinalu, ali smo uvijek do sada dogurali do nokaut utakmice.

– Nije kraj svijeta. Loše turnire imale su sve velike reprezentacije poput Francuske, Danske, Španjolske i Njemačke koja se čak nije uspjela kvalificirati na jedno ili dva natjecanja kada su bili u velikoj rezultatskoj krizi. Sve što je lijepo očigledno dugo ne može potrajati. A Hrvatska je u svjetskom vrhu ostala punih 18 godina. Nije to mala stvar. Osvojili smo brojne medalje, igrali velike utakmice – priča Šola. Svjetsko prvenstvo pamtit će se i po neuobičajenim uvjetima za rukomet? – I to je bitno utjecalo na naš plasman. Trebate znati da je većina naših igrača preboljela koronu. Dakle, dok su bili u izolaciji nisu trenirali, izgubili su jako puno bitnih treninga. Nakon izlaska z korone još barem desetak dana nisu bili na optimalnoj fizičkoj spremi. Zato je ovaj SP jako čudan. Puno reprezentacija došlo je oslabljeno, među ostalim i mi. Potom se igralo pred praznim tribinama a to nitko ne voli. Nedostajao je taj šušur. Svi su bili zatvoreni u hotelu, bez ikakve mogućnosti da ga napuste pogotovo u Kairu. Bilo je tu i crijevne viroze. Možda nas je ta bolest koštala onog lošeg dana protiv Argentine kao što je skupo koštala Slovence protiv domaćina, Egipta. Mogu se samo nadati da se ovakvo što više nikad neće ponoviti i da će se već turnir na olimpijskim igrama igrati pod normalnim uvjetima – naglasio je Šola.
Svaki izbornik donio medalju

Vremena za jadikovke nema jer nas već za 40 dana očekuje izuzetno težak kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokio. Na tom turniru, koji će se igrati u Montpellieru, s nama u skupini su Tunis, Portugal i Francuska,. Samo dvije reprezentacije idu u Tokio.

– Neće biti lako novom izborniku. Vjerujem da čelnici Hrvatskog rukometnog saveza imaju dobro rješenje. Uostalom, do sada su ga imali, barem u posljednje vrijeme. Jer, nakon zadnjeg mjesta na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002 na klupu je došao Červar i osvojio silne medalje. Potom gas je naslijedio Slavko Goluža koji je osvoji tri medalje. Nakon Goluže došao je Babić koji je opet osvojio jednu medalju. Tako da vjerujem da će novi ili neki već viđeni izbornik, nastaviti put prema medaljama. Kvalitetu imamo, treba se sada brzo resetirati i vidjeti kako i što dalje – rekao je Šola. Hrvatska je od 1996. do danas preskočila samo jedne Igre, one u Sydneyu 2000. godine. Uspješno smo prošli kvalifikacije za Peking, London i Riju. Zašto ne nastaviti taj dobar niz…Uostalom, imali smo nemoguć zadatak za odlazak u Rio pa smo pobijediti tad super jaku Norvešku.
https://www.vecernji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.