Gibonni i Bratoš djeci daruju instrumente: ‘Lijepo bi bilo da klinci zasviraju na Gibinoj gitari’

Datum objave: 05.01.2021.
Autor / izvor:
Akcija s instrumentima morat će ipak još neko vrijeme pričekati. Sisačka Glazbena škola Frana Lhotke stara je 140 godina i u potresu je pretrpjela ozbiljna oštećenja. Za početak je neophodna temeljita obnova zgrade

Zlatan Stipišić Gibonni (52) i Nikša Bratoš (61) pokrenuli su akciju prikupljanja instrumenata za djecu koja pohađaju sisačku Glazbenu školu Frana Lhotke. Škola je teško oštećena u potresu 29. prosinca, a Gibina službena stranica na Facebooku sve je najavila. U objavi stoji i kako su se ubrzo akciji priključili brojni glazbenici.

– Ideja je izvorno bila Gibina. Meni se ubrzo javio da nekako pomognemo, a ja sam se samo složio. Mi glazbenici u ovakvim situacijama obično zasviramo, napravimo neki humanitarni koncert, ali kako to sad u vrijeme pandemije jednostavno nije moguće izvesti razmišljali smo što možemo napraviti dodatno kao grupa ljudi. Gibo je predložio da pomognemo tim mladim glazbenicima s instrumentima i tako se rodila ideja – govori Bratoš.

Neće ova priča, dakako, stati samo na njima dvojici.

– Angažirala se ubrzo još nekolicina naših glazbenika, ljudi s estrade i iz struke. Ne bih još u ovom trenutku možda izlazio s imenima jer već sutra će se priključiti netko novi… A mislim i da nisu imena ključna – zaključuje naš skladatelj i producent.

Ipak, lijepa ideja s instrumentima morat će još neko vrijeme pričekati. Glazbena škola Frana Lhotke stara je 140 godina i u potresu je pretrpjela ozbiljna oštećenja. Prvo je neophodna temeljita obnova i sanacija same zgrade.

– To mi nećemo moći sami, naravno. To je posao s kojim se moraju pozabaviti državne strukture i namaknuti sredstva. Još ne znamo ni kakva je točno situacija s instrumentima unutar škole pa ćemo morati malo pričekati. Neke instrumente djeca nose doma, neki ostaju. Čuli smo da klaviri navodno nisu teško oštećeni, ne znamo još točno stanje u školi – dodaje.

Cijela priča zasad je na čekanju, ali pomoć će ovom kraju Hrvatske trebati još sasvim sigurno jedno izvjesno vrijeme, a ne samo prvih nekoliko dana godine.

– Nismo još razradili te detalje poput hoćemo li instrumente kupovati ili ćemo pokloniti svoje stvari školi, ali inicijativa je svakako zaživjela. Zbog neke simbolike mislim da bi bilo lijepo da to budu baš naši instrumenti pa da u školi jedan dan djeca zasviraju na Gibinoj gitari. Osim gitara, ja sam nekad svirao i puhačke instrumente tako da imam i saksofon, klarinet… Prilagodit ćemo se njihovim potrebama, to je sad najmanje što možemo napraviti – zaključuje Bratoš.

https://www.24sata.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.