Glavni problemi Vatrenih su unutar njih samih! Evo zašto je bilo toliko ‘spuštenih noseva‘ i ogovaranja

Datum objave: 04.07.2021.
Autor / izvor:
Možda je Daliću sada nedostajao jedan Kalinić. Ćiro Blažević bi ga možda sam inscenirao…

Mislili smo da Prljavo kazalište upravo prepravlja riječi pjesme Previše suza u mom pivu i modernizira stih u “Volio sam te kao Dalić Rebića“, umjesto Hitlera, Eve Braun, Tita i Jovanke, kad se oglasio napadač Milana i objasnio svima kako je šteta što nismo imali nekog da ovu generaciju odvede do novog velikog uspjeha. I prije toga puno se kritika slilo na Dalićev račun, utemeljenih i zluradih, ali kad bi vrhunski karikaturist u stvaralačkoj inspiraciji htio to sarkastično sažeti u jedno djelo, nacrtao bi Rebića kako šiba Dalića. Bolje ne bi mogao.

No, Rebićev napad dogodio se na mah, to je bila impulzivna reakcija trenutka, uvrijedio se i izgubio kompas na konstataciju o potrošenom kreditu i prigovore o mijenjanju kopački, pa sve pobrisao kad mu je netko pametan tako sugerirao. No, bilo je kasno…

Rebić ima pravo na svoj stav, na mišljenje i slobodu govora, ali momčad ne može postizati uspjehe ako njezini igrači ne cijene i ne poštuju trenera. Njegov autoritet te međusoban respekt sportaša i onih koji ih vode nulta su točka. To danas nedostaje hrvatskoj reprezentaciji i zato je na Euru bilo toliko “spuštenih noseva“ u svlačionici, ogovaranja iza leđa i, što mi novinari najbolje znamo, brojnih poruka koje su nam dolazile od roditelja i menadžera igrača čija je metoda bila suptilnija od Rebićeve da se napadne Dalića. Protivno od uvriježenog mišljenja da novinari jedva čekaju kreirati i razvući kakvu aferu, ništa od toga nismo objavili. Čuvali smo reprezentaciju, a da smo imali drugačiji pristup danas bismo bili proglašen njezinim rušiteljima. Mi, ne oni koji su nas “filali” porukama i pozivima…

Glavni problemi Vatrenih su unutar njih samih. To će Dalić raščistiti ili se neće dobro provesti.

Rebić je bio starter u tri od četiri hrvatske utakmice na Euru, dvaput kao centarfor, a kad je Ivan Perišić izostao zbog pozitivnog nalaza na Covid, počeo je na svojoj omiljenog poziciji na lijevom krilu. U svakom od tih susreta ima je barem jednu šansu koju nije zabio, no on nikako ne može i nema razloga biti nezadovoljan tretmanom kojeg je imao kod izbornika.

Međutim, niz je igrača koji su kiptjeli tijekom turnira, ali su držali jezik za zubima, pa nije došlo dao incidenta ili pucanja do kraja atmosfere prema van. Da ozračje nije zdravo dobro se vidjelo po žestini kritika s kojim su i izbornik i igrači napadali izvedbe u prve dvije utakmice. Logično je što su imali krizne sastanke, ali u složnom kolektivu se prema javnosti komunicira diskretnije i obazrivije. Bio je dojam kao da si šalju poruke putem medija….

Hrvatska danas ima velik broj nogometaša koji za sebe misle da im je mjesto u početnih 11, a pojedini su Euro shvatili i kao šansu da poboljšaju rejting i naprave kvalitetniji transfer. Istodobno, premalo je frajera vrhunske europske klase takvog renomea da bi svatko rekao – svjestan sam da ne mogu ispred njega! U takvoj situaciji, gdje su osobna ega i interesi “probijali oblake“, a igrače još i menadžeri i roditelji “pale“, uspostaviti savršenu hijerarhiju i održati idilične odnose nije nimalo lako. Nije tako bilo ni u Rusiji, ne samo što se tiče Nikole Kalinića, ali je rezultat je sve pokrio i ušutkao nezadovoljnike.

Pamtimo kako nas je nazvao Miroslav Bičanić, tada menadžer Marcela Brozovića, i kazao:

– Kad sam vidio da je Dalić jednog otjerao, presjeklo me. Mislio sam da je to Marcelo…

Bičanić je dobro znao igračevu reakciju nakon što nije bio u prvoj postavi s Nigerijom, ali Nikola Kalinić je naletio i to je vjerojatno bila prijelomna točka hrvatskog uspjeha. Svi su potom stali na zemlju, a Brozović je i zaigrao s Argentinom i pobrao komplimente. Na ovom Euru je, pak, osim utakmice sa Škotskom dobivao kritike. Ima li to veze s činjenicom da se razišao s Bičanićem koji je bdio nad njim?

Francuska i Hrvatska igrale su finale Svjetskog prvenstva. Sad kad su ispale u osmini finala, izbijaju afere. I dok nas za francuske nije briga, neka ih oni rješavaju, i Dalić i igrači moraju biti svjesni da reprezentacija neće imati kemiju dok god svatko igra svoj privatni Euro ili kvalifikacije. Kao niti ako igrači ne vjeruju u izbornikov odabir. I “buše“ ga izravno ili neizravno. Neki s time ujedno i same sebe. Možda je Daliću sada nedostajao jedan Kalinić. Ćiro Blažević bi ga možda sam inscenirao…

Ovaj put Mislav Oršić javno je priznao da je bio ljut što do završnice utakmice sa Španjolskom nije dobio ni minutu, a pretežno je vrijeme prije toga proveo na tribinama. Mario Pašalić nije kazao ni “a“, no dok su njegovi kolege iz Atalante imali značajno minutažu i zabijali golove, on je ostao na marginama iako je na pripreme došao prije nego što je izbornik to od njega tražio i bio fizički spreman za dva Eura. I Oršić i Pašalić svoje su frustracije držali u sebi. Borna Barišić navodno je zadobio ozljedu uoči utakmice s Engleskom, nakon što je na pripreme u Rovinj došao kao prvi lijevi bek, a onda je na treninzima Joško Gvardiol igrao za prvu, a on za drugu ekipu. Puno je pozornosti posvetio Euru i za njega je sve skupa zacijelo bilo veliko razočaranje.

Andrej Kramarić po našem dojmu bio je traumatiziran od prvog dana zato što nije imao ulogu nositelja igre. Tako bi se mogle protumačiti i njegove izvedbe jer nije dao gol, a to mu nije svojstveno. Tako ih je prokomentirao i njegov otac Josip u obraćanju novinaru…

Ante Budimir je na startu priprema kazao izborniku da “prihvaća svaku ulogu pa i klupu“, on je od onih koji nisu imali željenu poziciju nekako ostao najvedrija duha, a koliko za neke znamo, a za pojedine pretpostavljamo ni Bruno Petković, ni Šime Vrsaljko, možda niti Josip Brekalo, niti Nikola Vlašić nisu bili sretni. Vlašić je očekivao mjesto startera kojeg je imao i za njega iznenađujuće izgubio uoči Eura, a kad ga je ponovno dobio to je bilo na desnom krilu, što nikad prije za Vatrene nije igrao…

Najviše razloga i najjače argumente za nezadovoljstvo imali su Oršić, Pašalić i Budimir, a za hrvatsku reprezentaciju će biti dobro ako sve ostane na Rebićevih “izletu”, da se ne počnu i drugi oglašavati za njim. Puno toga sigurno niti ne znamo, međutim, najbolje je da to raščiste unutar ekipe i da se vidi s kim dalje, a s kime više ne. Ako tko ima ideju rušenja Dalića, mora imati na umu da ga HNS podržava.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.