Hrvati slave svoj prvi zajednički Wimbledon, no puno će se pričati o ispravnoj, hrabroj odluci sutkinje!

Datum objave: 11.07.2021.
Autor / izvor:
Prvi Hrvati sa zajedničkim Grand Slam naslovom. Prije njih najbliže su bili Jovanović i Pilić

Prije deset godina je Ashleigh Barty osvojila juniorski naslov u Wimbledonu, u subotu je postala seniorska pobjednica. Jedna od pet koja je uspjela spojiti taj “double”.

Prije deset godina je Mate Pavić osvojio juniorski naslov u igri parova s Britancem Georgeom Morganom, a onda je nekoliko sati nakon Australke i on spojio juniorsko-seniorski uspjeh. Peti koji je to ostvario u All England Clubu nakon Todda Woodbridgea, Jareda Palmera, Horije Tecaua i Pierre-Huguesa Herberta (juniorski parovi se tamo igraju od 1982. godine). U svakom slučaju, zgodna koincidencija.

Osma titula u 2021.

Pavić i Nikola Mektić su pobjednici Wimbledona, prvi Hrvati na tronu u igri parova na ovom turniru slavili su nakon 6:4, 7:6(5), 2:6, 7:5 protiv Marcela Granollersa i Horacija Zeballosa za svoju prvu zajedničku Grand Slam titulu i osmu titulu u 2021. godini. Paviću je ovo treći Grand Slam naslov u igri parova, 2018. je slavio u Melbourneu s Oliverom Marachom, a prošle godine je bio najbolji u New Yorku u društvu Brune Soaresa. S druge strane mreže u finalu US Opena bio je Mektić s Wesleyem Koolhofom. Zagrepčaninu je to bilo prvo finale.

Hrabra sutkinja Tourte

Prvi Hrvati sa zajedničkim Grand Slam naslovom. Prije njih najbliže su bili Boro Jovanović i Nikola Pilić daleke 1962. godine, također u Wimbedonu, ali su u četiri seta izgubili od Boba Hewitta i Freda Stollea. I inače, Hrvatska na svom omiljenom turniru nije imala previše pobjednika. Tek Gorana Ivaniševića u singlu (2001) u četvrtom pokušaju (!) i Ivana Dodiga u mješovitim parovima s Latishom Chan prije dvije godine.

Sada su Mektić i Pavić udvostručili taj broj, ionako fantastičnu sezonu pretvorili su doslovno u zlatnu žicu, ukrašenu najvrjednijim grumenom teniskog zlata.

Znalo se da će ovo biti napeto i neizvjesno finale. U prethodna dva međusobna meča podijelili su plijen. Naši su pobijedili u “match tie-breaku” u polufinalu Monte Carla, španjolsko-argentinski tandem uzvratio istom mjerom u finalu Madrida. Granollers i Zeballos su do finala izgubili samo jedan set, u 2. kolu od Kena i Neala Skupskog.

Bilo je napeto, napeto je i završilo. Tri smeša su trebala Mektiću i Paviću u posljednjem poenu, na meč-loptu. U tim smeševima bilo je opreza, bilo je malo straha, vraćali su suparnici, dok Pavić treći nije smjestio tako da je Zeballos lopticu izbacio izvan terena.

Puno će se pričati i o ispravnoj, ali hrabroj odluci sutkinje Aurelie Tourte, koja je Zeballosu oduzela poen u tie-breaku (umjesto 2:2, bilo je 3:1 za naše), jer je reketom išao preko mreže udarajući lopticu.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.