‘Hrvatska ima najbolju vezu na svijetu, ali to su tri minusa, evo zašto. A igrači su danas osjetljivi‘

Datum objave: 09.07.2021.
Autor / izvor:
Među najveća razočaranja Europskog prvenstva svakako spada njemačka reprezentacija…

Italija i Engleska će u nedjelju igrati u finalu Europskog prvenstva, a s obzirom na igre koje su ove dvije reprezentacije pružale od početka natjecanja, može se reći kako su i Talijani i Englezi potpuno zasluženo ušli u finale.

Obje reprezentacije imaju jasne sustave igre i s obzirom na dobro vođenje s klupe vjerojatno će i sljedećih nekoliko godina biti važan faktor u svjetskom nogometu.

Međutim, postoje neke velike reprezentacije koje su nas razočarale na ovom Euru i koje godinu dana prije Svjetskog prvenstva u Kataru imaju dosta pitanja na koja treba odgovoriti. Jedna od njih je svakako Njemačka koja se dosta mučila u skupini, u jednom trenutku ‘visila’ na utakmici protiv Mađarske, a na kraju ispala u osmini finala od Engleske. Bila je to zadnja utakmica koju je vodio Joachim Löw, a sada je reprezentaciju Njemačke preuzeo Hansi Flick.

U današnjem Eurocastu glavna tema nam je upravo Njemačka, a o njoj smo pričali s našim nogometnim trenerom Tomislavom Stipićem koji živi u Njemačkoj, a dugo je radio u njemačkom nogometu te je upoznat sa svime što se u njemu događa. Naš standarni gost je i glavni urednik SN Robert Šola. Dakako, Stipić se osvrnuo i na učinak Hrvatske na Euru.

“Europsko prvenstvo iz moje perspektive je specifično. Igra se u 11 različitih zemalja, a različitim vanjskih faktora. Uspješne momčadi su one koje krasi momčadski duh. Više prevagu ne dovode izvrsni pojedinci, izvanzemaljci. To je taj temelj. istaknuo bih na startu Italiju koja ima to ljepilo koje drži ekipu”, rekao je na startu Stipić.

Što je nedostajalo Hrvatskoj?

“Mi smo specifični. U Rusiji smo uspjeli nešto što nitko nije očekivao. Naravno da nakon tolikog uspjeha u usporedbi s velikanima došlo je do prirodnog pražnjenja. Hrvatska je uspjela nešto što nije nikad i dolazi do pada. U isporedbi s Nijemcima koji su 2014. osvojili SP. Oni su i danas na respiratoru…Mi danas ne smijemo gurati neke stvari pod tepih. Mi smo sada u situaciji tog pada, koji je normalan, ali moramo ga stopirati”, objašnjava Stipić.

Kako ga stopirati?

“Moramo analizirati sve od proslave nakon Rusije do ispadanja nakon Španjolske. Sve redom…sve se mora izanalizirati da bi se pronašao lijek. Mi imamo najbolji vezni red na svijetu (Modrić, Kovačić, Brozović), ali to su tri minusa iz moje perspektive”, rekao je Stipić i pojasnio da misli na polove, a ne na negativnosti u njihovoj igri.

Ne bi li igrač prostora trebao biti više u završnici?

“Ako jedan Vlašić ulazi u prostor Kovačića i Modrića, onda si oni međusobno smetaju. U našoj reprezentaciji trenutno previše igrača trenutno traži lopte i sebi međusobno uzimaju jakost”, objašnjava Stipić.

Nijemci na Euru?

“Oni su nakon SP-a 2014. u konstantnom padu. Löw je stvorio nezdravu strukuru za publiku i za sve. Nestala je hijerarhija. Napravljena je smjena generacija, pa su igrači vraćani u reprezentaciju. To nije dobro. Njemačka ima puno igrača koji mogu napraviti razliku, poput Sanea, Gnabryja, Havertza. Ali mislim da su danas igrači drugačiji nego prije. Jako su osjetljivi. To su igrači koji donose prevagu ako im date na važnosti, ali u suprotnom se slome. Mislim da je novi izbornik Flick za Njemačku pravi izbor”, kaže Stipić.

Jesu očekivanja od Nijemaca bila veća?

“Kada znate sve što se događalo prije, onda je odgovor ne. Nije bilo većih očekivanja”, kaže Stipić, sa čime se složio Šola.

Nismo ni mi imali ono što imaju Talijani?

“Mi to možemo imati, to je nužno da se ponovno uspostavi”, kaže Stipić.

Na njega se nadovezao Šola.

“Mi smo tu sinergiju imali u Rusiji. Ova reprezentacija još nema to, ali treba vremena da se to razvije, kako je rekao i sam Dalić.”

Suđenje u utakmici Engleska – Danska?

“Meni je sudaca malo žao. Suci imaju svoj ego i neki put oni ne žele pogledati situaciju i tjeraju svoje. Oni moraju naučiti nositi se sa situacijom. Ne treba otpisati suce, treba iznijeti razloge, analizirati i poboljšati ih”, kaže Stipić i dodaje:

“Engleska je zasluženo u finalu. Primili su samo jedan gol na turniru i to iz prekida. Kod njih mi se sviđa isto kao i u Španjolskoj. Sviđa mi se ta mladost. Preokrenuli su sve na glavu, očistili se iznutra. Iz ovog kadra imate šest igrača koji uskoro idu na Olimpijske igre. Enrique nije uzeo nikoga iz Reala možda zato jer bi mu radio disbalans. Nadasve ispred svega stoji tim. Ovo je prvenstvo znak da se samo kroz zdrav tim može do uspjeha.”

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.