Hrvatska slavi Oluju, ključnu operaciju koja je dovela do kraja Domovinskog rata: Središnja proslava na stadionu u Kninu

Datum objave: 05.08.2021.
Autor / izvor:
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno- redarstvene operacije Oluja slavi se svake godine 5. kolovoza u Hrvatskoj, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu.

Hrvatska obilježava Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu.

Tijek proslave pratite u nastavku:

9:03 Molitvu za sve poginule branitelje i njihove obitelji vodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Prisutan je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. U tijeku je polaganje vijenaca.

8:35 Pristižu čestitke povodom oslobađanja Hrvatske. >Opširnije

6:30 Početak programa proslave počeo je budnicom ulicama Knina.

Oluja uz Bljesak ključna operacija

Oluja je uz Bljesak ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, smrtno je stradalo 239 osoba, 1430 osoba je ranjeno, a dvoje branitelja je nestalo.

Vojno-redarstvenom operacijom Oluja je oslobođeno više od 11.000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja. Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

Prije 26 godina, 5. kolovoza 1995. godine operacijom Oluja u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. U operaciji je oslobođeno oko 11.000 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Program proslave

Do 14 sati održavat će se Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja na stadionu NK Dinara.

Prema programu polaganja vijenaca kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića vijenac će najprije položiti predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u 9 sati, zatim predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u 9:15, te izaslanstvo Sabora koje će voditi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u 9:20.

Središnja svečanost na stadionu NK Dinara i na Kninskoj tvrđavi počet će u 9:40. Na Kninskoj tvrđavi bit će ceremonija podizanja hrvatske zastave, a na stadionu NK Dinara čitanje povjesnice VRO Oluja 95.

Tijekom čitanja povjesnice bit će ispaljeni počasni plotuni. Nakon toga, na stadionu NK Dinara biti će pročitana imena poginulih i nestalih branitelja VRO Oluja. Slijedi minuta šutnje, te prelet aviona MIG-21. Za 10:15 planirani su prigodni govori, a od 11 sati program akrobatske grupe Krila Oluje.

U 11:45 sati predviđena je misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Za 20 sati predviđen je na Kninskoj tvrđavi koncert Orkestra oružanih snaga. Koncert će se održati bez publike. Za 22 sati planiran je vatromet.

Uz predsjednika Vlade, u Kninu su prisutni: potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

https://dnevnik.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.