Hrvatski klinci oduševili navijače pa potonuli nakon serije isključenja i plavog kartona! Francuzi opet slave

Datum objave: 14.01.2022.
Autor / izvor:
Francuska je u prvoj utakmici na Euru slavila protiv oslabljene Hrvatske s 27:22.

HRVATSKA – FRANCUSKA 22:27 (11:13)

SZEGED PICK Arena. Gledatelja 6.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka)

HRVATSKA: Pešić (9), Šunjić; Mihić, Gadža 1, Ivić, Čupić 6 (5), Mamić, Šipić, D. Mandić 2, Grahovac, Lučin 4, Jaganjac, Martinović 3, Šušnja 2, Šipić 3, Glavaš, Srna 1.

Izbornik Hrvoje Horvat

FRANCUSKA: Gerard (13), Pardin; Lenne 1, Lagarde, Richardson, Mem 6, Tournat, Karabatić 1, Mahe 3, Fabregas 5, Descat 6 (3), Porte 1, Konkoud 1, Nahi 1, Konan, Minne 1.

Izbornik Guillaume Gille

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), Francuska 4 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Jaganjac 13, Srna 47, Mandić 48 CK i plavi karton, klupa 47), Francuska 2 minute (Tournat 16)

IGRAČ UTAKMICE: Dika Mem


Krenuli smo porazom. Nije bilo velikih očekivanja, ali bili smo OK, konkurentni Francuzima. Poraz je ohrabrenje, ali nije utjeha. I protiv Srbije ćemo u subotu igrati jako važan susret u kojem ne smijemo izgubiti, ako imamo namjeru ići u Budimpeštu.

Početak nije mogao biti teži. S druge strane Francuska, a optimizam oko ulaska Cindrića i Marića je splasnuo, jer su po dolasku morali još neko vrijeme biti u izolaciji. Francuska je djelovala sigurno i samouvjereno, Porte je bio u statavu makar je tek izašao iz korone, a na gol je kao drugi vratar stao tamnoputi Pardin.

Počeli smo u 6-0, dosta mlako i to je uz loš napad s puno izgubjenih lopti bio ozbiljan problem. Počeli su sa 4:1, pa poveli 6:2, pa je Horvat morao zvati time out i makar je rezultat krenuo i na 7:2 za Francuze počeli smo se vraćati u život. Reklo bi se da je obrana 5-1 okrenula puno toga, a posebno kada je uz Šušnju na sredinu došao Srna. Tu smo dogli agresivnost, Francuska je ušla u rotacije i tu smo se razgoropadili, te poluvrijeme završili na samo -2, što je nakon lošeg starta bilo obećavajuće.

Dojam je da smo se napadački slagali. Horvat je štedio Gadžu, Jaganjcu nije išlo kraj jake obrane Francuza, pa je ušao Lučin koji je u Osijeku na završnim pripremam bio samo malo. No, jako se dobro snašao i da smo pogodili neki zocer više bili bismo i u egalu. Martinović je digao tim sa dav teška gola, onda je Mandić zabio kontru, pa je Lučin osjetio da jedan na jedan može napasti Konana i Francuska više nije djelovala sigurno kao na početku.

Možda smo se onako kako nismo ni pretpostavili složili u tom drugom dijelu prvog poluvremena, kada je i Šipić kraj snažnih Francuza došao do daha, zabio, izborio penal. Djelovali smo dobro i ohrabrujuće za drugi dio i šteta je da tako nije bilo od samog početka. No u trenucima kada smo stizali kompletna vanjska linija Francuza Karabatić – Mahe – Mem bila je na odmoru, a i taj pritisak je valjalo izdržati u drugom dijelu.

Jako dobro je bilo za vidjeti da je uz agresivnu obranu Pešić bio dobar na golu, da nije zaostajao za Gerardom, a to je svakako bio ohrabrenje za tim.

Digla se i publika u dvorani u finišu tog prvog dijela, bilo je puno naših navijača i sve je to ponijelo tim, a rijetko je bilo za vidjeti i temperament trenerskog dvojca Horvat – Balić što je svakako mladoj momčadi koju imamo jako dobro došlo.

Zaključak – nekoliko zicera koji se u takvim utakmicama ne smiju promašivati, nekoliko prodanih lopti, nekoliko čistih kontri Mema i Descata i to je bilo to što je donijelo prevagu Francuzima u prvom dijelu.

Francuska se u najboljoj postavi vratila na početku drugog dijela, a i mi smo se vratili u početnu postavu s početka. Pa je opet Francuska krenula kao i u prvom dijelu, što svakako nije bilo dobro, jer stalno stizati prednost Francuza, to je jako naporan i težak posao. Srećom trajao je kraće nego u prvom dijelu.

Pešić je bio na lopti, dobar na vratima, no penale je pokušao Descatu loviti Šunjić i nije uspio.

Onda smo probali 7 na 6, bez vratara, bila je to određena kocka na koju smo morali ići, da bismo pokušali sačuvati priliku, ali za stizanje nam je trebala i dobra obrana, a teško smo je lovili. No, ipak smo se uspjeli spustiti na -2 i krenuti u lov na Francuze. Razigran je bio Tin Lučin, a onda nas je na -2 ulovilo isključenje Srne na Karabatiću.

Sredinom nastavka platili smo agresivnost duplim isključenjem, a onda je sa četiri igrača Mandić pokupio Karabatića, dobio crveni i plavi karton. Igrali smo s trojicom u obrani, s četvoricom u napadu, bilo je jako teško sačuvati ono što smo gradili. Potukli smo se Francuzima, pokazali im zube i šteta da se sve dogodilo tako kako se dogodilo, da je čak i publika burno reagirala bacanjem plastičnih čaša i povicima ‘lopov, lopovi‘.

Nažalost nisu nas čuli. Minus smo platili padom, a pasti deset minuta prije kraja na -4 protiv Francuske nije jednostavno. No, nismo se ni tu predali. Ipak smo izgubili koncentraciju i to je naplatio Gerard s nekoliko obrana, a Francuska je imala prednost u finišu susreta. A onda smo popustili riziku, Porte je zabio za +5 na prazan gol i tu se već nazirao kraj. Toliko je i ostalo.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.