‘Igramo protiv najboljih na svijetu, prejak meč za nas! Petković? Jednu stvar kod mene neće raditi!‘

Datum objave: 05.06.2021.
Autor / izvor:
‘Protiv Armenije smo pretrčali 118 kilometara, 88 posto dodavanja bilo je točno, to je sjajno!‘

Vatreni su se u petak okupili u Zagrebu, na Maksimiru su odradili trening, a za subotu u 11 sati imaju planiran let u Bruxelles na prijateljsku utakmicu s Belgijom.

Prije puta popričali smo s hrvatskim nogometnim izbornikom Zlatkom Dalićem. Kazao nam je kako je analizirana utakmica s Armenijom, te da su naši reprezentativci u Velikoj Gorici istrčali 118 kilometara, izbornik kaže da je to sjajno. Usporedio je trku sa Slovenijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, gdje je istrčano 112 kilometara, ili Cipra, gdje je u kopačkama ostalo 114 kilometara… Dodao je da su neki naši igrači pretrčali na utakmici preko 13 kilometara, da je točnost dodavanja bila 88 posto.

Nas je, ipak, više zanimalo ono što će se događati u budućnosti, u nedjelju je već na programu utakmica s Belgijom. Protiv Armenije priliku, recimo, nisu dobili Oršić i Budimir, možemo li ih očekivati protiv Belgije?

– U kadru smije biti 18 igrača i toliko ih smije igrati. Ne mogu sve zadovoljiti, ne mogu svi igrati, sad smo u fazi gdje slažemo momčad za Europsko prvenstvo. Igrači moraju shvatiti da je to jednostavno tako, moraju shvatiti moju situaciju i to prihvatiti.

Koliko je mudro prije starta prvenstva s Engleskom igrati tako jaku utakmicu protiv Belgije? Intenzitet ogleda sigurno će biti žestok, protivnik je moćan, plaši li to izbornika Dalića?

– Belgija je u ovom trenutku najbolja na svijetu! Utakmica je zaista – prejaka! Ali, s druge strane, moramo vidjeti gdje smo i što smo prije Engleske, gdje neće biti mjesta za popravak, sad je vrijeme za neke eventualne korekcije. Tako je bilo i s Brazilom u Liverpoolu prije Rusije, gdje smo odigrali dobru utakmicu, ali smo detektirali probleme. Želim vidjeti našu reprezentaciju protiv momčadi koja je kvalitetna, bolja, koja ima posjed lopte, koja će nas prisiliti na fazu obrane i puno veću agresiju. Želim vidjeti našu reakciju. Isto tako će biti i protiv Engleske, koja će biti posebna utakmica, dok će Češka i Škotska biti drukčije utakmice. Zato je bitno da igramo s Belgijom. Znam da je preteška utakmica, ali će mi poslužiti za korekcije i u imenima, momčadi, te u nekim drugim stvarima. Da smo igrali protiv nekog slabijeg suparnika, opet bismo imali veliki posjed, mislim da od toga ne bismo dobili ništa! Nema straha protiv Belgije, nama je Engleska utakmica za koju se moramo spremiti bez obzira kako završilo s Belgijom.

Hrvatski izbornik dobro poznaje belgijskog izbornika Roberta Martineza. Otkad ga poznaje, čuje li se s njim, što misli o njemu?

– Vrhunski je trener koji vodi najbolju reprezentaciju na svijetu po FIFA-rankingu. Vrlo je korektan čovjek, studiozan. U Rusiji mi je čak ponudio pomoć nakon što je Belgija ispala. Naša komunikacija traje i dalje. Pogotovo na sastancima i mitinzima u UEFA-i i FIFA-i, čak smo skupa dogovarali onaj turnir u Kataru, dogovarali smo ovu utakmicu s Belgijom, koja će koristiti i njemu i meni. Martinez je jedan od najboljih svjetskih trenera.

Mnogi kažu da će Hrvatska na Euru biti u velikim problemima ako će Luka Modrić biti umoran nakon žestoke sezone koju je ostavio iza sebe. Strahuje li Dalić od te mogućnosti? Vidi li se na Luki umor, naravno i na Kovačiću, osvajaču Lige prvaka?

Kovačića još nisam vidio u treningu i utakmici. Ali, Luka je pun volje i elana. Protiv Armenije je igrao samo prvo poluvrijeme, nije bio maksimalno opterećen. Protiv Belgije će igrati koliko će igrati, nakon toga ćemo imati pet dana do Engleske. Modrić je navikao na ovakav ritam, on je natjecateljski spreman, s njim ne bi trebalo biti problema. Ako bude, odmorit ćemo ga, dat ćemo mu stanku. Ako on to zatraži. Međutim, mislim da Luka to nikada neće zatražiti. On daje svoj maksimum na treninzima i na utakmicama. Očekujem da će biti sto posto spreman i da neće imati problema.

Je li Dalić stigao pogledati Englesku protiv Austrije i Škotsku s Nizozemskom?

– Gledao sam obje utakmice. Englezi su igrali samo s tri igrača koji će biti protiv nas u prvoj postavi. Igrali su s četiri igrača otraga, preko brzih bokova. Nisu se oni tu utakmicu baš pretrgali, čuvali su se. Škoti su, pak, do zadnje minute vodili protiv Nizozemske, iako su bili bez šest igrača, tako da su i oni pokazali kvalitetu. Ne smije ih se zanemariti i zapostaviti. Ali, obje utakmice bile su, onako, “pod ručnom”. Svi se čuvaju da se ne dogodi neka ozljeda kao što se dogodila Alexander-Arnoldu. Svi kalkuliraju, nitko do kraja ne otkriva karte.

Na kraju smo pitali Dalića koliko je za utakmicu s Engleskom u ozbiljnim kombinacijama Bruno Petković, koliko ga je izbornik spreman čekati u smislu njegovog poentiranja, da ulazi u završnicu i bude opasan po gol?

– On je u najužim kombinacijama. Igrat ćemo u sustavu 4-2-3-1, pokušat ćemo s centralnom špicom. Mi moramo izaći iz naše faze obrane preko tog posjeda lopte, netko je treba sačuvati, Petković je idealan za tu poziciju. Englezi će sigurno imati dobar posjed lopte, ali najvažnije je sačuvati loptu kad je osvojimo, te preko Petkovića izaći van. Na treningu je dosta dobar, očekujem od njega dobre stvari. Inzistiram na tome da on svoje trčanje skrati, da ne izlazi visoko van po loptu, da ne dolazi u poziciju zadnjeg veznog ili desnog beka. To u reprezentaciji ne može raditi! I neće raditi. Petković mora biti fokusiran na šesnaesterac, mora biti koncentriran na zonu napada i tu primiti loptu. Jer, u suprotnom, mi gubimo igrača u fazi napada, sve se poremeti, mora se tome prilagoditi – zaključio je Dalić.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.