‘Kako objasniti Dalićev potez, ne znam ima li tu nešto iza kulisa? Livaja? Trenutno naš najbolji napadač‘

Datum objave: 19.08.2021.
Autor / izvor:
Četiri ugledna hrvatska trenera komentiraju nepozivanje dvojice ofenzivaca za rujansku akciju

Svi smo vidjeli popis Zlatka Dalića za rujanske utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ima raznih komentara, kao što ih ima uvijek. Prevladavaju pozitivni, iako ima i onih negativnih. Činjenica jest da se Dalić prvi put otkako je preuzeo reprezentaciju odlučio za radikalnije promjene u nacionalnoj vrsti, prvi put se dogodilo da nisu pozvani svi oni za koje se očekivalo da će biti pozvani, prvi put je izbornik ponudio iznenađenja. Po nama, ovdje se nameću četiri ključna pitanja kad se radi o pozivnicama koje su odaslana s njegove adrese. To su nepozivanje Brune Petkovića, Josipa Brekala i Šime Vrsaljka, te pozivanje Borne Sose s obzirom na onu njegovu epizodu sa željom igranja za Njemačku. Ipak možda je glavna priča ipak nepozivanje Brune Petkovića i Josipa Brekala.

Bruno Petković je prije Europskog prvenstva bio najavljivan kao ključni napadač, a onda ga već na prvoj utakmici s Engleskom nije bilo u udarnom sastavu, dobio je samo posljednjih dvanaest minuta. Protiv Češke je ušao početkom drugog poluvremena, a u sudarima sa Škotskom i Španjolskom bio je starter, ali ga je Dalić povlačio iz igre, protiv Škota u 70-toj minuti, a protiv Španjolaca nakon prvog poluvremena. Što se dogodilo od početka lipnja do danas, što se dogodilo da starter u posljednje dvije utakmice na Euru sad više nije zaslužio poziv? Istina, nije na početku sezone briljirao u Dinamu, ali je bilo vidljivo da mu je forma u usponu.

Pozitivna stvar

Josip Brekalo je za reprezentaciju igrao u 27 od zadnjih 28 utakmica, ili od starta ili je ulazio u igru. Dvanaest puta bio je starter, deset puta je bio zamijenjen, a petnaest puta je ulazio s klupe. U njega se ulagalo tri godine, od Rusije do danas stalno je u reprezentaciji. Sad kad bi trebalo ubirati plodove cijele priče, radi o igraču koji ima samo 23 godine, a sad ga odjednom nema na popisu. Što se dogodilo? Na ta pitanja bi trebao odgovoriti izbornik Dalić koji se ne javlja na pozive.

Na temu Dalićevih poziva porazgovarali smo s nekoliko hrvatskih nogometnih stručnjaka.
– Za mene su ovi Dalićevi potezi pozitivna stvar. Nisu se povlačili nikakvi potezi u zadnje tri godine, konačno je došlo do nekog pomaka. Zato je držim da je to pozitivno, jer je izbornik došao do saznanja da mora nešto napraviti. Problem je bio kompletne reprezentacije i atmosfere u reprezentaciji, a ne u pojedincima. Nadam se da će izbornik tim svojim potezima reprezentaciju ponovno dovesti u stanje kohezije jer je to jedino što nas u kvalifikacijama može dovesti do Svjetskog prvenstva – kazao nam je u uvodu Lončarević.

Kad se radi o nepozvanima, Ilija će kazati…
– Kad se radi o Petkoviću, onda je sigurno razmišljao o tome tko će igrati centarfora, hoće li to biti Kramarić, Budimir ili Čolak. Ovog trenutka ima dva centarfora koji su u usponu, Budimira koji je bio dobar na Euru i Čolaka koji stalno zabija. Vjerojatno je odlučio ne zvati Petkovića jer nije bio dobar na Euru, a i sad nije nešto specijalno u Dinamu. Ali Petković je bio u lošoj situaciji na početku Europskog prvenstva, jer je trebao biti oslonac i prvi čovjek reprezentacije kad se radi o centarforu. A onda je već na prvoj utakmici stavljen na marginu. Zato može imati opravdanje zašto nije bio na očekivanoj razini. Brekalo je na svojoj poziciji naš potencijal za budućnost. Kao takav je i tretiran zadnje tri godine. Zato mi je nejasno zašto ovoga puta nije pozvan u reprezentaciju, ne vidim razloga da se Brekalo proglašava krivim za nešto, kao što nije krivac niti Bruno Petković. A Šime Vrsaljko je u nekom stanju kojeg je ne mogu objasniti. Ne znam što se s njim događa, zašto nije potražio novu sredinu gdje će igrati. Imao je problema s ozljedama i nije u pravom stanju da igra za reprezentaciju – zaključio je Lončarević.

Izražavanje potencijala

A kako na Dalićev popis gleda bivši izbornik mlade vrste Nenad Gračan?
– Iznenadilo me da nisu pozvani Bruno Petković i Josip Brekalo. Mogu zaključiti samo da izbornik Dalić ima neke svoje ideje, te da zna što radi. Da, teško je shvatiti da je Petković nije pozvan s obzirom na to da je prije Eura bio tretiran kao prvi napadač reprezentacije. A sad ga nakon dva mjeseca više nema na popisu. Mogu igrači doći u neke krize, ali držim da naša baza nije baš tako široka da se praktički preko noći odrekneš takvog igrača. Ali dobro, uspio sam pročitati Dalićevu izjavu da vrata reprezentacije nisu nikome zatvorena.

Kad se radi o Brekalu Gračan veli….
– S Brekalom i Sosom sam u mnogo ciklusa bio u mladoj reprezentaciji. Radi se o tandemu koji svaki trener i svaki izbornik mogu samo poželjeti. Ja zaista ne znam i ne mogu objasniti zašto Brekalo nije pozvan, ima li tu neka priča iza kulisa. To će najbolje znati izbornik Dalić, on bi to trebao kazati – zaključio je Gračan.

Nazvali smo i Roberta Špehara, bivšeg slavnog osječkog igrača.
– Meni je jako žao što Dalić nije pozvao Brunu Petkovića. Ne mogu zaista dokučiti razlog njegovog nepozivanja. On ima ogroman potencijal, kapacitete. Da, istina jest da ih samo povremeno pokazuje, ali… Hajde, mogu u jednu ruku razumjeti Dalića, jer Petkovićevo povremeno pokazivanje potencijala predugo traje. Nadam se samo da Petković nije otpisan za sljedeće akcije reprezentacije. Isto tako se nadam da će Petković ovo shvatiti kao još jedno upozorenje. Mora svoj potencijal do kraja izraziti. Ne može se događati da na nekim utakmicama izgleda nezainteresirano.

Igrači nisu bogovi

Kad se pak radi o Josipu Brekalu, Špehar ima ovakvo mišljenje.
– Josip Brekalo je dobar igrač, uostalom, posljednjih godina je stalno bio u reprezentaciji i igrao praktički na svim utakmicama. Očito je izbornik odlučio dati šansu nekima drugima. Vjerujem da Dalić nije otpisao Brekala na duže staze, jer je mlad i sigurno može mnogo donijeti nacionalnoj vrsti. Ne želim razmišljati da u tom Dalićevom nepozivanju ima nešto zločesto, da ima neki razlog o kojem mi ništa ne znamo. Treba vjerovati izborniku. Isto se radi i kad pričamo o nepozivanju Vrsaljku koji je naš zaslužni igrač – zaključio je Špehar.

A što kaže Zoran Vulić, nogometni majstor s mora?
– Kad sam pogledao Dalićev popis, malo me iznenadilo nepozivanje Brune Petkovića. Jest, nije sad u nekoj velikoj formi, zabio je od početka sezone samo jedan pogodak, ali vrlo je važna karika Dinama koji se bori za Ligu prvaka, a isto tako je igrao na Euru. Možda je ta forma utjecala na činjenicu da ga Dalić nije pozvao. Jer s druge strane, Marko Livaja je ovog trenutka naš najbolji napadač kad je forma u pitanju. Također Čolak stalno zabija za Malmö, očito je također u sjajnoj formi, to se mora respektirati. Uostalom, nekim igračima treba ponekad dati do znanja da nisu bogovi.

Kad se pak radi o Josipu Brekalu, Vulić će zaključiti…
– Vidite, ja zaista ne mogu znati zašto nakon tri godine Brekalo nije pozvan u reprezentaciju. To bi trebao kazati Dalić. Meni se Brekalo sviđa kao igrač.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.