Ključna točka Dalićeva mandata: Hitan sastanak na otoku kojeg je sazvao Modrić mogao bi ispasti presudan

Datum objave: 10.09.2021.
Autor / izvor:
Da učini reset, trebao je taj sastanak, koji je, očito, predugo prolongirao, sve od proljeća

Kada je ulazio u nesigurni, drndavi i opasni tobogan, koji je prijetio slomom već na prvom zavoju, nije očekivao da će u njemu nanizati već 50. rundu. Usput ga je popravljao, nadograđivao, a potom ga je još jednom morao odvesti na remont, Zlatko Dalić je izdržao. I u toj preksinoćnjoj poljudskoj jubilarki, pokazao je da je opet na tragu nečega…

Era Zlatka Dalića može se razlomiti u dvije ključne sekvence. Onu, trijumfalnu, koja srebri, te onu poslije toga, koja je protkana i padovima i sumnjom, ali i činjenicom da je izbornik dosad isporučio sve što se od njega tražilo. Igra protiv Slovenije (napokon!), sugerira da u bilježnici postoje jasni koncepti i vizije kako neke nove “vatrene” opet učiniti moćnima, na sliku i priliku njihova bogatog habitusa.

Dosanjao snove

Uletio je, dakle, na glavu, i slomljenu vojsku preko noći preobratio, te preko Ukrajine i Grčke odveo na Mundijal i tamo dosanjao snove, pokazavši da posjeduje taj famozni “know how”, konkretno kroz nalaženja pozicije Rakitiću, izmišljanju Brozovića kakav je danas… Utakmice protiv Ukrajine, a pogotovo Grčke u dokvalifikacijama, te, naravno, dvije briljantne izvedbe protiv Argentine i Engleske, konačno, spadaju u jedne od najboljih koje su “vatreni” uopće odigrali. Srebro na stranu, Dalić je od Grčke do Rusije “pokvarenu robu” pretvorio u najsjajniji eksponat svjetskog nogometa. I time je kupio vrijeme, povjerenje i izgradio vlastiti imidž.

Međutim, drugi dio njegove vladavine mnogo je važniji i kompleksniji, jer, uostalom, još uvijek traje. Gubio je u međuvremenu igrače i ušao u tihu smjenu momčadi, uvodeći neka nova lica, no u cijelom tom procesu, uz nekoliko bljeskova, nedostajala je igra. U kontinuitetu pogotovo. Mučili smo se u Ligi nacija, koja nam zapravo igrački ništa nije donijela, u kvalifikacijama za Euro, te, konačno, na samome Euru, premda je finalni rezultat zadovoljio postavljene ambicije. No, nedostajalo je osnovnog produkta – igre. A onda se bio oglasio i Rebić, nakon čega je Luka Modrić sazvao hitni sastanak u izbornikovu domu na Pagu.

Nakon ovoga rujna, pokazat će se da bi upravo taj detalj mogao biti ključan.

Zlatko Dalić nije glup čovjek. Znao je dvije stvari: da obrana treba uštimavanje te kako općenito igra nije do kraja namještena, i škripi. No, da učini reset, trebao je taj sastanak, koji je, očito, predugo prolongirao, sve od proljeća. Kada je popisom poslao poruku nekim igračima, uz izdavanje odgojnih mjera, poput onih mlađima, koje je, očito, poslao kao razrednik u kut na hlađenje, Dalić je ponovno dobio puni autoritet, iza kojeg su stajali “vatreni” senatori. S, koliko neslužbeno saznajemo, porukom da Rebić nakon ispada na Instagramu, neće više igrati za reprezentaciju dok je on izbornik.

Prijelomna točka

Iako je u ovih 50 utakmica bilo svega, i opijumskog trijumfa, koji nas je neko vrijeme isuviše omamljivao, upravo se ovaj rujan nameće kao prijelomna točka njegova mandata, jer nije samo ostvario sedam bodova, već je ujedno ponovno čvrsto preuzeo uzde, te je usput izgradio i igru za kojom smo (s pravom) vapili. Dalić je drugi put izgradio momčad.

– Uzeli smo sedam bodova, no ima tu još puno posla. Kad smo jedinstveni, kompaktni, onda to izgleda ovako. A kad se vrati Luka, bit će još bolje. Mi smo ukupno u kvalifikacijama dali osam golova, primili samo jedan, ali nije još gotovo. Dečki su pokazali mentalitet i snagu kad je bilo najpotrebnije, to je najvažnije za budućnosti i… idemo dalje – istaći će danas Dalić, koji u bilježnici ima još pokoju ideju kako dodatno nadograditi postojeće postavke.

Dobio je obranu, dobio je Kovačića, dobio je još neke važne opcije kao zalog za budućnost, proširio je roster, poslao je jasnu poruku neposlušnicima, dobio je vjeru, dobio je – konačno – igru. I to, uz smjenu generacija, koja nije izvedena posve bezbolno, ali ipak nije niti čupala zdrave zube. Prvih 50 utakmica definitivno su bile “rollercoaster”, uz priličan broj poraza, koje su izborniku trebali otvarati oči, a do Mundijala pred njim je još nekih novih 15-ak utakmica.

– Znam što treba, i to ću učiniti – stalno mi ponavlja izbornik, kada se dotaknemo budućnosti.

Budućnosti koja je već počela. Budućnosti koja još nije u optimumu, koja je još uvijek u tranziciji, ali budućnosti koja beskompromisno i potencijalno nudi nove visoke obzore.

Dalićevih prvih 50, dakle, nije za baciti. Dapače.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.