Koliko su Vatreni daleko od finalista Eura? Izgledaju miljama daleko, ali uopće nije tako, evo zašto…

Datum objave: 12.07.2021.
Autor / izvor:
Naša reprezentacija se posljednjih godina nekoliko puta susretala s Englezima i Talijanima

Nakon što se reprezentativni nogomet vratio u rujnu 2020. godine prekinuvši deset mjeseci lockdowna, Hrvatska se pojavila blijeda i “klecavih koljena“, te se sve do Španjolske i osmine finala Eura nikako nije uspjela sastaviti u pravu i moćnu ekipu. Odigrala je 17 utakmica, u njima pobijedila samo pet puta, Švedsku, Cipar, Maltu i Škotsku u susretima za bodove i Švicarsku u prijateljskom srazu.

Čak devet poraza je preko pedeset posto svih nastupa i to povijest Vatrenih ne pamti, ali treba imati na umu da Hrvatska nikad imala toliko jakih rivala u tako kratkom razdoblju, što je djelomično opravdanje. Izgubili su po dvaput od Portugala i Francuske, po jednom od Švedske, Slovenije, Belgije, Engleske i Španjolske. Neodlučeno su odigrali s Turskom, Armenijom i Češkom.

Nevjerojatno je da Hrvatska nije uspjeli izvući niti remi iz baš nijedne utakmice s “teškašima“ – Portugalom, Francuskom, Belgijom, Engleskom i Španjolskom. Sedam poraza u sedam susreta. Da je omjer dvije pobjede, dva remija i tri poraza, to bi objektivnije odgovaralo kvaliteti i rejtingu naše nacionalne momčadi. Negativan skor, ali blago. Ili u najmanju ruku jedna pobjeda, dva remija i četiri poraza. Ali sedam izgubljenih utakmica od sedam, to je frustrirajuće.

Tko je najspremniji

Kako Hrvatsku s takvim rezultatima usporediti s Italijom i Engleskom, finalistima Europskog prvenstva? U istom razdoblju Talijani su do finala imali 15 pobjeda i četiri remija, bez izgubljene utakmice, ali su s najjačima igrali tek četiri susreta i u njima ishodili pobjedu i remi s Nizozemskom, pobjedu nad Belgijom, te neodlučeno i prolaz na “penale“ sa Španjolskom. Engleska je imala također 19 dvoboja, izborila 15 pobjeda uz dva neodlučena rezultata i dva poraza. Ona je s najboljima igrala, ako tu računamo i Hrvatsku, četiri susreta, dobila je Belgiju, Hrvatsku i Njemačku, a jednom je poražena od Belgije.

Ni Engleska, niti Italija, po imenima nisu najprestižnije reprezentacije u Europi, po igračima koje posjeduje to je Francuska, potom Belgija, ali na ovom Euru nisu dominirali zvjezdani statusi pojedinaca, nego momčadi koje su imale pobjednički mentalitet, odličnu atmosferu i bile dobro vođene. U današnjem vrhunskom nogometu, kad postoji desetak reprezentacija koje mogu osvojiti Euro, najvažnije je tko je na njega došao najspremniji i fizički, i psihički, ali i formiran kao momčad s kvalitetnom igrom.

Trijumf u najvažnijem

Hrvatska reprezentacija, koja danas po spomenutim brojkama i prikazanome u zadnjih desetak mjeseci izgleda miljama od finalista i finala Eura, zapravo uopće nije daleko. Vatreni imaju kvalitetu i potencijal s kojim mogu svladati i Italiju, i Englesku, a što je najbitnije i napraviti seriju dobrih rezultata neophodnu za visok plasman. Što, nažalost, već dugo ne viđamo… U nekakvom drugačijem “miješanju karata“, da je Hrvatska samo neke stvari napravila bolje na generalnom planu i u utakmici sa Španjolskom, možda je ove nedjelje mogla još jednom biti u finalu…

U posljednjih deset godina, da ne grabimo dalje u prošlost, Hrvati su se s Englezima i Talijanima zbrojeno sastali sedam puta. Skor je jedna pobjeda, četiri remija i dva poraza. Trijumf je bio nad Engleskom u najvažnijem dvoboju, u polufinalu ruskog Svjetskog prvenstva 2:1. Porazi od Tri lava u Ligi nacija i na Euru, oba puta na Wembleyju i to minmalni 2:1 i 1:0. Remiji s Engleskom u Rijeci u Ligi nacija 0:0, kao i s Talijanima na Euru 2012. godine, te u dva ogleda u kvalifikacijama za Euro 2016. I u Poznanju, i u Milanu, i u Splitu bilo je 1:1.

Može se više

Hrvatska je realnost da je s Azzurrima i Tri lava najčešće al pari, da ponekad dobije, ali koji put češće izgubi. No, najvažnije – konkurentna je. To nije samo povijesno, tako bi trebalo biti i danas po igračkom kadru koji Vatreni imaju…

Na otvaranju Eura vidjeli smo nedorečenu Hrvatsku, defenzivnije orijentiranu, a opet s pogreškama u obrani, te napadački neopasnu. Završilo je 1:0 za Engleze. I ta je utakmica pokazala, a ostale potvrdile, da Hrvatska može više. Ima neiskorištenih kapaciteta.

Vatreni na Euru nisu zaslužili veći domet. Od jeseni i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo jako je važno da se zbroje i vrate pobjedama. Glavni je zaključak da Hrvatska nije u krizi kvalitete. Nema momčad kao 2018. u Rusiji, ali osim što treba presložiti i popraviti obranu, kao temelj uspjeha u svakom kolektivnom sportu, i u veznom redu i prema naprijed Vatreni posjeduju individualnu vrijednost. Ne bi začudilo da već u prvoj sljedećoj utakmici s njima pobjede bilo Italiju, bili Englesku. Kad god to bude…

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.