‘Luka si ne bi oprostio da smo ispali, a da nije opet zapucao’

Datum objave: 21.04.2020.
Autor / izvor:
Svi su se već počeli prisjećati utakmice s Turskom nakon što je kapetan ‘vatrenih’ Luka Modrić promašio penal u 114. minuti protiv Danske. Bio je to težak trenutak, ali naši su reprezentativci ipak slavili na penale

Osmina finala SP-a u Rusiji, Hrvatska igra protiv Danske, a na semaforu 1-1 u drugom produžetku. A onda Rebić izbija sam pred Schmeichela, prolazi pokraj njega, a ruši ga Jorgensen i ‘vatreni’ imaju penal. Ali, Schmeichel hvata ‘živu loptu’, a našem se kapetanu ‘srušio svijet’.

– Pričali smo ako ne prođemo te Dance, da smo gubitnička generacija. Pričali smo i znam da mi je Luka rekao, brate, ako ti budeš pravi, nešto ćemo napraviti. I, eto, napravili smo nešto – rekao je Danijel Subašić, koji je nakon svega ipak bio junak ‘vatrenih’.

‘Onaj baci aut 25 metara, neki fliper i gol’

Prisjetili su se toga hrvatski nogometni reprezentativci u trećoj epizodi HRT-ovog serijala ‘Junaci našeg doba’ u kojem su obuhvatili osminu i četvrtinu finala SP-a u Rusiji, odnosno pobjede nakon jedanaesteraca protiv Danske (1-1) i Rusije (2-2). A ta osmina finala protiv Rusije, dobro je uzdrmala našu reprezentaciju. Tri pobjede u skupini, a atmosfera…

– Sjedili smo na ručku i uvijek smo se zezali do tada. Taj dan je bila tišina, nitko ne priča. Svima neka knedla, pritisak je bio tako jak – prisjeća se Domagoj Vida.

I vidjelo se da je pritisak ogroman, i to u prvoj minuti. Klasični ‘krumpir’ i to iz auta. Jorgensen je zabljesnuo na početku te utakmica, a bome i na kraju…

– Onaj baci aut 25 metara, neki fliper i onda kad je obranim dobije rotaciju u stativu i ode u gol. Sjećam se da mi je pet minuta prije kraja drugog produžetka u prsima bio takav pritisak kao da mi neka težina stoji na prsima, neka buča. Noge, kao da ih je netko zaključao – prisjetio se Danijel Subašić.

A i imao se čega prisjetiti jer je tada kapetan Luka Modrić promašio penal za pobjedu u 116. minuti.

– Mislim da si Luka ne bi oprostio da smo mi u tom trenutku ispali, a da on nije probao još jednom. Ipak je on bio naš vođa, kapetan, najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa – objasnio je ‘senator’ reprezentacije, Vedran Ćorluka.

Svima je bilo u glavi Europsko prvenstvo 2008. godine i četvrtfinale protiv Turske. Kad je Klasnić minutu i pol prije kraja zabio, žestoko se slavilo u Hrvatskoj. Ali, to nije dugo potrajalo.

‘Mirisalo’ je na Tursku 2008.

– Okrenuo sam se prema Ćorluki i rekao mu: ‘Vedro, pa mi smo u polufinalu!’ On dvije godine mlađi od mene, a tada mi je rekao ‘Još nije kraj’. I lopta na centru, duga, gol. Gledaš loptu, gledaš tu medalju, sve je propalo u jednoj sekundi – prisjetio se Darijo Srna utakmice s Turskom.

Ali u osmini finala SP-a u Rusiji 10 godina kasnije, epilog je bio drukčiji. Raspucavanje penala bilo je iznimno napeto. Luka je opet uzeo loptu, ali ovaj je put opalio po sredini gola i zabio. A i Subašić je zablistao.

– Dan prije na treningu pucali smo penale i od 10 udaraca, obranio sam ih šest – sedam. Na utakmici sam pomislio da moram bar neki braniti da ne krenu interne ‘ti si trening golman’ i potrefilo se da sam prvi obranio, a onda još dva – prisjetio se Suba.

uba je branio, a Rakitić pogodio za četvrtfinale i utakmicu protiv Rusije. Veliko je slavlje bilo u Rusiji, ali i u Lijepoj našoj. Znalo se tada da su Dalićevi ‘vatreni’ spremni za velike stvari.

https://www.24sata.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.