Modrić za SN: ‘Jako mi fale moji Vatreni! A taj dan će biti jedan od najtužnijih dana u mom životu…‘

Datum objave: 23.07.2020.
Autor / izvor:
‘Ideja je bila na Euru zaključiti s igranjem za reprezentaciju, ali, eto, dogodila se ta pošast…‘

Luka Modrić dao je intervju za SN povodom izbora za najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena. Donosimo treći i posljednji dio intervjua…

U ovo vrijeme trebao je biti poznat rasplet Eura. Je li odgoda plus ili minus za vas, Hrvatsku…?
– Teško mi je reći jer su to sve samo pretpostavke, bez iskustva s takvim izvanrednim uvjetima i odgodama. Iskreno rečeno, volio bih da sada možemo igrati Euro. Imamo zbilja odličnu momčad i uvjeren sam da reprezentacija može učiniti velike stvari. Hoće li, druga je stvar. No, ono u što sam siguran jest da se osjećaj da možemo neće promijeniti zato što se igra 2021.

Je li vam nedostaje reprezentativni đir u tih sada već više od osam mjeseci?
– Fali mi, baš mi puno fali! Neću ponavljati onu priču koja drugima možda zvuči patetično, ali koja je sirova realnost, a to je emotivnost života u reprezentaciji Hrvatske.

Vi ste to pokazali u 14 godina, u 127 nastupa, prisutnošću u svakom trenutku, dobrom i lošem, ali i u snošenju posljedica po statusu u klubovima, kada ste se ozbiljnije ozlijedili u tim nastupima. Bogme i kad ste odlučili, nakon srebra, unatoč 33 godine i djelu za legendu, nastaviti vatrenu avanturu. Za neki imidž nedodirljivosti mogli ste samo izgubiti?

– Osjećao sam još iz iskustava igrača koji su se opraštali od Hrvatske kako im to neobično teško pada. I nemam problem priznati da se grozim dana kada ću odigrati posljednju utakmicu za reprezentaciju. Zato nakon Rusije nisam imao nikakvu dvojbu želim li nastaviti, samo je trebalo vidjeti misli li tako i izbornik. Mene te priče o imidžu, dojmu pravog trenutka za odlazak i optimalno sjećanje, nikad nisu zamarale. Nema boljeg trenutka od osjećaja igranja za Hrvatsku. Kad tu strast i želju ne bih više osjetio, povukao bih se odmah, bez da mi itko išta kaže, taman da svi kažu da sam odličan. Strast je ključan faktor i motiv.

Jeste li požalili zbog posljedica ozljeđivanja, eto, primjerice, ove sezone. Dvije akcije zaredom, dvije ozljede, poremećen ritam, prozivke u Španjolskoj da se ostavite reprezentacije jer vas klub plaća…?

– Nikad nisam ništa požalio u svezi reprezentacije. Mi ovdje prema reprezentativnoj selekciji imamo posebnu emociju. Vidio sam kod svih prije i sada, a bit će tako i ubuduće, kako se za Hrvatsku igra srcem i osjećam bezuvjetne privrženosti. Razumijem ako netko tko to nije doživio ne može to i dokučiti. Radujem se skorašnjim akcijama krajem kolovoza, jedva čekam vidjeti sve suigrače s kojima se u grupi kontinuirano čujemo.

Mora se reći da vam suigrači, većina njih, igra sjajno?

– Kako rekoh, Hrvatska ima novu snagu na svoj način. Vidim Rebu kako dominira u jednom Milanu, svaka mu čast i samo neka nastavi tim kontinuitetom. Potvrđivati se uvijek je teže, ali ako jednom nešto moraš potvrđivati, znači da si nešto važno napravio i nema razloga ne ponoviti. Izvanredno igra i mali Vlašić, rapidno napreduje. Oduševljen sam Marijom Pašalićem, jer je u Atalanti, koja igra senzacionalan nogomet na europskoj razini, on je jednostavno fenomenalan. Za njega mi je osobito drago jer je prošao trnovit put, a u niti jednom trenutku nije izgubio vjeru, upornost i poniznost koja ga krasi. Vrhunski momak. I ostali su protagonisti po klubovima, ali recimo da su ovi mlađi zaslužili koju riječ više…

Vjerojatno znate da je izbornik dogovorio ugovor do SP-a 2022?

– Iskreno, nisam čuo Dalića posljednjih dana jer sam bio potpuno zaokupljen ‘forsingom’ u Realu. Poslao mi je poruku i zvat ću ga da mu zahvalim na čestitci. Drago mi je da je s HNS-om sve dogovorio i iznenadilo bi me da se dogodio drukčiji rasplet. Sada može mirno graditi nove priče i projekte, neće se trošiti energija oko izborničkog statusa, kako to već kod nas ide…

Prvi projekt je Liga nacija ujesen, drugi je Euro u lipnju 2021. Što očekivati?

– Imam jasan stav nakon tri svjetska i tri europska prvenstva. Ne treba galamiti ni puno pričati, a najmanje se treba opterećivati očekivanjima. Ponizno se, i kroz Ligu nacija, treba pripremati za Euro, ali s jasnom ambicijom da se napravi maksimum što se može. Mi moramo vjerovati u sebe, jer imamo temeljem čega gajiti ambicije. Onda će natjecanje pokazati što je realnost, jer turnir je splet mnogih faktora. Probao sam ih osobno sve, u negativnom i pozitivnom raspletu. Tanka je granica koja ih dijeli, zato je presudan bezuvjetan fokus.

S obzirom da ste za godinu dana odgodili zaključenje vatrene karijere, što se mijenja u toj ideji s obzirom da pokazujete igračku vitalnost i da ste prešli neku zamišljenu dobnu liniju prijepora i sumnje možete li i dalje biti konkurentni?

– Ideja je bila ovog ljeta na Euru zaključiti s igranjem za reprezentaciju, ali, eto, dogodila se ta pošast koronavirusa, pa se sve promijenilo. To mi samo potvrđuje uvjerenje da idem korak po korak, pa će se već pokazati što, kako, gdje i kada. Uopće si ne želim stvarati pritisak, a još manje ću ga stvarati drugima. Dok me izbornik želi, a ja osjećam da mogu biti od koristi momčadi, bit ću na raspolaganju reprezentaciji. Kad prvi put posumnjam u sebe ili osjetim da sam nekome teret, ponosno ću mahnuti svima i zahvaliti na svemu što sam doživio s Vatrenima. Ponavljam, taj dan će biti jedan od najtužnijih dana u mom životu, ali to je prirodan slijed stvari…

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.