Od ove skupine očekujemo da se pokaže kao skupina Hrvatske! Ali evo zašto nismo sasvim spokojni…

Datum objave: 07.12.2020.
Autor / izvor:
Dobri znanci Slovaci i Rusi su jako kvalitetni, iako s njima imamo različita iskustva…

Zadovoljni smo, od skupine H očekujemo da se pokaže kao skupina Hrvatske, ali nismo sasvim spokojni. Pred izabranicima Zlatka Dalića vrlo ozbiljan posao. Znalo se da će naši biti prvi favorit, ali i da će morati igrati na visokoj razini, i to u kontinuitetu kako bi osvojili prvo mjesto, koga god izvuku. Kako priča kojim zlom ne bi pošla krivim putem. Kao što se događalo ponekad u prethodnim ciklusima.

Hrvatska je najbolja, ali dobri znanci Slovaci i Rusi su jako kvalitetni, iako s njima imamo različita iskustva, Slovačku smo u prethodnom ciklusu za Euro dobili u dva susreta gol-razlikom 7:1, a Ruse u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva tek udarcima s bijele točke. Susjedna Slovenija uvijek je bila specijalno motiviran kad igra protiv Hrvatske i ogledi s dečkima Matjaža Keka bit će vrlo atraktivni.

Koliko god uoči nijedne utakmice sa Slovačkom, Rusijom i Slovenijom nećemo moći računati na sigurne bodove, toliko može biti i dobro što će i svi oni međusobni jedni drugima “spoticati nogu“ jer su sličnih vrijednosti. U takvom scenariju najbolje prolazi onaj tko je najviše navikao držati konstantu i dobivati kad je najvažnije, a to je među svima ovima – Hrvatska! Mogao bi se ponoviti scenarij iz kvalifikacija za Euro 2020, u kojima smo imali Wales, Slovačku i Mađarsku te s jednim porazom i dva remije, u osam utakmica, osvojili prvo mjesto. Sad će na kontra strani biti dva sudionika Eura – Slovačka i Rusija.

Ipak, nismo zadovoljni do kraja jer nije nam se ispunila želja da budemo u skupini sa pet aktera. Vatreni će morati igrati deset utakmica, što znači čak po tri u ožujku i rujnu. To je možda i veća zamka nego vrijednost rivala. Tek kad u utorak FIFA objavi raspored odigravanja susreta imat ćemo do kraja jasnu sliku kakav itinerar i posao čekaju Kockaste.

U Rusiji smo na jedinom Mundijalu na slavenskom tlu došli do finala, sad imamo slavensku skupinu i stare rivale za koje izbornik gotovo da neće ni trebati skaute, bit će to odlična zabava, možda napeta i dramatična, ali na kraju Hrvatska ima najjače karte i puno pravo očekivati prvo mjesto. U izlučni ciklus ulazimo s optimizmom, bez straha, ali sa sviješću da se protiv takvim protivnika vrlo lako poskliznuti i da prije svega moramo vidjeti kakva će biti Hrvatska. O tome će najaviše ovisiti.

Niti Cipar, kojim ćemo se prvi put sastati, niti Malta na čijem otoku smo jednom čak odigrali remi, iako smo daleko bolji, nisu ekipe koje se smije podcijeniti.

Kako se cijela skupina igra u sedam i pol mjeseci, od prvog termina 24./25. ožujka do zadnjeg 14-16 studenoga 2021. godine, i budući da će Vatreni u ožujku i rujnu morati odraditi čak tri utakmice u tjedan dana pod pritiskom da je prvo mjesto jedino dovoljno dobro i da treba osvojiti velik postotak bodova, što se tiče sustava natjecanja to su najteže kvalifikacije koje su bilo kad igrane.

Konačnu istinu o tome otkrit će raspored odigravanja dvoboja. Voljeli bismo početi i završiti s najtežima. Gledajući po imenima suparnika imali smo i jače rivale, primjerice za Brazil. No, treba se okupiti u ožujku pa dobiti tri vezane utakmice ili uzeti deset bodova za mirnu pripremu za Euro, a pogotovo zahtjevno zvuči odigrati tri utakmice s jednakim rezultatskim imperativom od 1. do 8. rujna. Nakon Europskog prvenstva koje može generirati i euforiju i frustracije. Pitanje je i oproštaja ili ostanaka kapetana Luke Modrića, a nikad ne možemo biti do kraja sigurni što će se događati s izbornikom, iako Zlatko Dalić ima ugovor do Katara. Na startu nove sezone to će biti golem zalogaj.

No, kako Vatrenima tako i svima, očito će uz udarnu postavu trebati i jake rezerve jer jedino tako moći će se držati ritam dobrih rezultata.

Ždrijeb europskog dijela kvalifikacija u kojem sudjeluje 55 reprezentacija obavljen je kao studijska emisija u Zürichu s Talijanom Daniele De Rossijem i Nizozemcem Rafaelom Van der Vaartom u središnjim ulogama. Hrvatska ima obvezu probiti se do Katara i kako bi branila svjetsko srebro o kojem su u posebnom prilogu FIFA-e govoriti Luka Modrić i Dejan Lovren. Rusija je bila kao bajka, sad će trebati “zasuči rukave“ ne bi li Vatreni navijačima priredili nove trenutke ponosa i slave. Cilj je prvo mjesto pogotovo što će play-off biti teži nego ranije jer će u njemu trebati eliminirati dva suparnika u četiri dana.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.