On je Dalićev ‘čovjek-spajalica‘! Tri godine mijenjao je Rakitića, a sad je predvodnik nove generacije

Datum objave: 25.06.2021.
Autor / izvor:
Nikola Vlašić Hrvatskoj u prosjeku donosi dvije velike prilike i tri driblinga više po utakmici.

Čekali smo ga u sastavu tri utakmice, znajući da je jedan od onih koji rade razliku. Gledajući ga, konačno, posljednje tri godine u tihoj smjeni generacija, upravo je on s pravom bio podcrtan debelim flomasterom.

Nametao se u mladoj reprezentaciji, nametao se u ruskom prvenstvu, nametao se svaki put kada bi morao mijenjati Ivana Rakitića, a to nisu “male postole”. No, Zlatko Dalić od početka nije imao dvojbe, a on je na vjeru uzvraćao. Zapravo, gledajući sve najbolje partije hrvatske reprezentacije od Rusije do danas, samo protiv Mađarske u Splitu nije započeo, ali je ušao dajući svoj obol. Sve drugo odradio je odlično, tiho i polako gradeći prizmu prvotimca. Bez velikih riječi, bez intriga, bez ega, zidao je svoje “vatreno” mjesto, u toj mjeri da je nakon Engleske i Češke, ključno pitanje bilo – zašto u momčadi nema Nikole Vlašića?

A onda, kada ga je Dalić postavio u sastav kontra Škotske, reagirao je sjajno..

Na stranu pogodak, Nikola Vlašić pružio je partiju koja je, eto, dodala još malo cementa uz njegovo prezime. Izbornik ga je stavio nominalno na desnu stranu, no 23-godišnjak je stalno, i to pametno, ulazio u sredinu, kreirajući kaos, unoseći nered koji je Hrvatskoj stvarao okvir pobjede. “Vatreni” su upravo na veznoj liniji stvarali svoj prolazak u osminu finala Eura, a Vlašić u tome nije imao sekundarnu rolu, dapače, odlično je “kliknuo” s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem

Uefina nagrada za najboljeg igrača utakmice lauda je koju će sigurno pamtiti, premda se ni nakon utakmice nije želio probijati u prve redove. Ta karakterna osobina dodatni je plus Nikole Vlašića. Nije razmetljiv, nije glasan niti nametljiv, već se unutar “srebrne generacije” etablira autoritetom znanja. I moći. U dosadašnjih već 25 utakmica za reprezentaciju, Vlašić je u mnogočemu pokazao da je idealno “legao” u Dalićevu kompoziciju, prije svega kao ta spona između veze i napada, kao čovjek spajalica, kojem poneki zamjeraju da nema svoju poziciju, kako se ne zna je li “desetka” ili “osmica”, ili, pak, druga špica, no iz te male majstorske radionice Vlašićevih u Splitu izašao je igrač koji Vatrenima nudi u prosjeku dvije kreirane velike prilike po utakmici, tri driblinga, čvrstinu u duelima i opasnost prema suparničkim vratima, konkretnim dodavanjima i šutevima s distance.

Pred Nikolom Vlašićem još je dalek put, i prava je šteta da na pripreme nije stigao potpuno fit, već nakon ozljede i mjesec dana prisilnog odmora bez utakmica, jer bi i u prve dvije utakmice Hrvatskoj donio dosta svojih blagotvornih vještina i nogometnog znanja. No dobili smo ga sada, i to je veliki adut u nastavku natjecanja, kao i budućnosti reprezentacije, jer bez ikakve dvojbe, ovo je onaj Nikola Vlašić kojeg smo čekali. Momak koji je konkretno, a nenametljivo postao ono što smo od njega i očekivali. Predvodnik nove generacije. Joškov je projekt definitivno uspio, a još ni približno nije na svojim vrhuncima…

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.