Ovo je Dalićevih 11 za okršaj na Wembleyju: Dvojac izgubio mjesto, zlatni dinamovac kreće od početka!

Datum objave: 12.06.2021.
Autor / izvor:
Sve je hrvatski izbornik isprobao, skrivao od Engleza i očiju znatiželjnika…

Andrej Kramarić je najbolji strijelac među hrvatskim reprezentativcima i vijest da on igra u prvoj postavi s Engleskom ne bi trebala biti iznenađenje, ali nakon što je izbornik imao sasvim drugi plan to je u petak odjeknulo kao bomba. Prema najnovijim informacijama iz reprezentacije Kramarić će startati kao desno krilo, a Ante Rebić u ulozi središnjeg napadača. Bruno Petković ostaje bez pozicije. Gotovo je sigurno i da će Joško Gvardiol zaigrati na lijevom beku, iako je u konkurenciji do posljednjeg trenutka bio i Borna Barišić. Dalić ima veliko povjerenje u 19-godišnjaka koji je u Bruxellesu odigrao prvih 45 minuta za Vatrene. To su promjene ili najave preinaka u postavi u odnosu na Belgiju gdje je Dalić isprobao formaciju za London i nije bio dovoljno oduševljen, iako je dugo dvojio, ili barem krio, hoće li što mijenjati… Ako se nešto ne okrene po dolasku u London, na temelju zadnjeg treninga u Rovinju, Kramarić se vraća u udarnih 11.

U ponedjeljak nam je Zlatko Dalić kazao kako teško on i Southgate mogu jedan drugog zaskočiti, a onda je priča dobila neočekivan nastavak. Hrvatski izbornik u petak je odigrao lažnjak s kakvim se ne bi posramio ni Robert Prosinečki u doba najveće dominacije travnjacima. HNS je medijima poslao mail po kojem je trening zatvoren i nitko nema pravo dolaska, ne i da će promijeniti termin. No, doručkovali su ranije i na teren izašli već u deset sati, umjesto u najavljenih jedanaest. Kad su znatiželjnici prišli stadionu NK Rovinj, Dalić je bio na završnim minutama…

Iako su Hrvatska i Engleska igrale tri utakmice pod aktualnim izbornicima, ipak su promijenjeni neki igrači i pozorno se prati što rade u suparničkom taboru. U stručnom stožeru Vatrenih priznali su nam da imaju informacije s engleskog treninga te da Southgate vježba formaciju s trojicom u obrani, zato što će možda morati na teren bez Maguirea. Je li to pročitao u engleskim medijima i vjeruje novinarima ili imaju svojeg “tajnog agenta“ u Burton upon Trentu i znaju sve što šef Tri lava sprema, to je pitanje koje ne treba ni postavljati. Postojanje špijuna nitko ne bi priznao.

No, imaju li Englezi svojeg čovjeka u Rovinju? Dalić, izgleda, nije siguran da ga ne gledaju “neprijateljske oči“, ali nitko ne zna od koje reprezentacije bi bile. U strogoj konspiraciji bacio je dribling medijima koji prate da bi pisali o sastavu, te još više mogućim protivničkim skautima, kojima je čak zanimljivije doznati i fotografirati kako se Hrvatska postavlja kod prekida iz kojih je primila gotovo 30 posto golova od Rusije, kako otvara napadačke akcije, a na koji način djeluje u obrani…

No, iako su se na travnjaku našli kad to nitko nije očekivao, nije prošlo glatko. HNS-ovi zaštitari ganjali su kraj stadiona sumnjivo lice na biciklu s profesionalnim fotoaparatom. iUspio im je pobjeći, pa ni danas nije riješeno o kome se radi, no sad je već do kraja sumnjiv. Je li to doista engleski skaut ili vjerojatnije češki izaslanik?

Pisali smo kako smo u četvrtak naletjeli na čovjeka na biciklu koji nam se požalio na hrvatskom jeziku da je obišao cijeli teren, ali niti iz jedne pozicije nije mogao izbliza gledati trening jer su ograde dovoljno visoke i dobro postavljene. Na njima stoji “UEFA Euro 2020“ i “Croatia“. Na kraju je najbolju lokaciju našao na cesti, koja je poviše stadiona i daje dobar pogled, iako s udaljenosti od dvjestotinjak metara.

Na pitanje “je li špijun” poprilično se štrecnuo i odgovorio da ne priča hrvatski. Osjetilo se da nije izvorni govornik, ali da našim jezikom dobro barata. Zato smo posumnjali da bi se moglo raditi o češkom treneru koji ljeta provodi na odmoru u Hrvatskoj. Iako ostavljamo opciju da je samo turist koji je silno zapeo da svaki dan gleda i snima Hrvate na treningu. U petak su ga HNS-ovi “sigurnjaci” htjeli pitati za nakane i zaprijetiti da je slikanje zabranjeno, međutim, šmugnuo im je… Zašto je bježao?

Engleska i Hrvatska igraju u nedjelju, Škotska i Češka u ponedjeljak, start skupine D je pred vratima i postaje sve napetije. Koliko te igrice skrivača i varke doista imaju utjecaja na konačan rezultat golemo je pitanje, no očito je da svi žele znati o protivniku što više, a svoje planove sakriti čim bolje. Daliću je pogotovo bitno da pokuša iznenaditi s kakvim napadačkim prekidom, dakle, da nešto konkretno učini iz kornera ili slobodnih udaraca. Špijunski triler se zapliće…

Premda je Engleska u zadnje vrijeme igrala 4-3-3, Dalić se već naveliko priprema da će ovaj put ponuditi 3-4-3 ili neku inačicu sustava s trojicom u zadnjem redu, od kojih bi neki mogli biti bekovi, a ne klasični stoperi, poput Walkera. Pretjerano opterećivanje protivnikom zna ponekad odvesti na krivi put. Treba biti oprezan… Obično se Englezi ne bave toliko s Hrvatskom, kao mi s njima, ali zato Česi i Škoti svakako.

Ipak, u čitavoj toj priči do nas su došle određene informacije i hrvatski sastav tako bi trebao biti: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović – Kramarić, Modrić, Kovačić, Perišić – Rebić. To je očito uvjetovano mišlju da će Englezi igrati s trojicom u obrani, pa Kramarić može i desno jer suparnik imati samo jednog bočnog igrača, vjerojatno Chilwella. U toj igri Rebićev je zadatak agresija na zadnji red rivala, a Kramarićev i Perišićev da donesu više napadačke prisutnosti.

Na treningu dan ranije u prvoj postavi su bili i Gvardiol i Kramarić umjesto Barišića i Petkovića i lako bi moglo biti tako, a znao je ranije tijekom tjedna igrati i Vlašić kao desno krilo, a Rebić središnja špica. Šansu su u jednom času dobili i Budimir i Ivanušec na centarforu, odnosno, desnom krilu. Oba su raspoloženi i moćni i neće čuditi budu li se našli na terenu tijekom Eura…

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.