Ovo su igrači koje će Dalić voditi na Euro, upitna još dva vatrena

Datum objave: 27.10.2020.
Autor / izvor:
Za Dalića, pa i za cjelokupni Hrvatski nogometni savez, u sljedećem razdoblju još važniji događaj od Eura bit će početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine

Rujanske i listopadske provjere, u kojima je hrvatska nogometna reprezentacija nanizala pet utakmica, iskristalizirale su izborniku Zlatku Daliću sliku o mogućnostima svakoga igrača i on u ovom trenutku, gotovo sigurno, u glavi ima popis nogometaša za Europsko prvenstvo 2021. Ono će se, podsjećamo, igrati u lipnju i srpnju sljedeće godine, a Hrvatska će ondje igrati protiv Engleske, Češke i pobjednika sraza Srbija – Škotska.

Međutim, za Dalića, pa i za cjelokupni Hrvatski nogometni savez, u sljedećem razdoblju još važniji događaj od Eura bit će početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Ždrijeb će se održati u prosincu, a natjecanje će početi u ožujku sljedeće godine. Bit će to zahtjevan ciklus, u kojemu će samo pobjednici deset skupina izravno ići na završni turnir, dok će drugoplasirani prolaziti kroz težak filtar doigravanja. Stoga je Hrvatskoj trenutačno važno zadržati poziciju među prvih deset reprezentacija na Fifinoj rang-listi, kako bi u ždrijebu kvalifikacija za SP bila u prvoj jakosnoj skupini i izbjegla najteže suparnike.
Uremović jedini izbor
Hrvatska je trenutačno na toj listi šesta; ispred nje su Belgija, Francuska, Engleska, Portugal i Španjolska, a prvih deset čine još Italija, Danska, Njemačka i Nizozemska. Upravo zbog tako mukotrpna puta prema SP-u, Daliću su rujanske i listopadske akcije došle kao naručene za jedan od posljednjih filtara, pa iako on u njima nije isprobao sve snage na koje računa, izbornik više-manje u svojoj ladici ima sastavljen popis od 23 igrača za Europsko prvenstvo, te eventualno još trojicu-četvoricu koje može aktivirati ako netko od sigurnih otpadne. Bit ćemo, stoga, slobodni već sada nagovijestiti koga bi Dalić poveo na EP da on počinje sljedeći mjesec: Livaković, Sluga, Grbić (vratari), Jedvaj, Uremović, Vida, Lovren, Ćaleta Car, Barišić, Melnjak (braniči), Kovačić, Badelj, Modrić, Brozović, Pašalić, Vlašić (vezisti), Rebić, Perišić, Brekalo, D. Bradarić (krila), Petković, Kramarić, Budimir (napadači). Kako se zna da je Dalić još slab prema srebrnima iz Rusije, mjesta na ovome popisu imat će svakako naš najbolji desni branič Šime Vrsaljko. Kada bi se on oporavio i počeo igrati za Atlético, s popisa bi otpali Jedvaj ili Budimir. Međutim, Vrsaljkov povratak očekuje se tek na zimu, i tek će sljedeće proljeće dati odgovor je li on uopće sposoban dalje igrati i na kojoj razini. Ne može se reći da se Dalić previše pomučio oko rekonstrukcije reprezentacije, ako bismo taj proces nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji uopće mogli tako nazvati. Naime, znajući koliko je izbornik konzervativan, da nije sklon eksperimentima, te koliko je lojalan igračima koji su ga proslavili, oni su ga na neki način i ograničili u širenju liste kandidata.

Čak 13-orica igrača sa SP-a, uključujući Vrsaljka, ostala su u sastavu i Daliću je tako preostalo već uigranoj, izbalansiranoj i još uvijek moćnoj selekciji ubrizgati samo malu dozu svježe krvi. Pronašao ju je kod Barišića, Vlašića, Brekala i Petkovića, i time je njegova rekonstrukcija bila završena. Zlatko Dalić na putu je prema završnoj slici vatrenih isprobao 13-oricu debitanata. Primjerice, nakon što je ostao bez Mandžukića, smiono se i zdravorazumski okrenuo tada i te kako zanimljivim napadačkim rješenjima Livaji i Santiniju. Obojica danas svoje fotografije u dresovima reprezentacije drže u obiteljskim albumima kao lijepu uspomenu na romantični rujan 2018. godine. Obojica su, naime, tada kod Dalića i debitirala (Santini ima nastup i kod Čačića, nap.a.), i oprostila se. U nadolazećem razdoblju “pregazio” ih je goropadni Bruno Petković. Na isti način reprezentaciju je “posjetio” i desni branič Kopenhagena Karlo Bartolec. Upisao je pet nastupa i potom više nije bio kandidat, jer je u međuvremenu isplivao Filip Uremović. Osim Petkovića i Uremovića, od debitanata su minutažu najbolje iskoristili Dalićev džoker iz Turske, Varaždinac Dario Melnjak, te naravno Josip Brekalo. Nikola Vlašić i Borna Barišić za reprezentaciju su nastupali i prije Dalića, pa njihova prilagodba nije bila zahtjevan proces. Obojica su sada neraskidivi dio vatrenoga tkiva i standardni članovi udarnih jedanaest.

Na žalost, na pozicijama koje su nam vitalno važne, u sredini obrane, Hrvatska u protekle dvije godine nije iznjedrila novoga kandidata. Dalić je na tim mjestima isprobao Škorića, Benkovića i Perića, i sva trojica su iz različitih razloga nestala sa scene. Posebno je šteta za mladoga, tek 23-godišnjega Filipa Benkovića, koji kvalitetom zaslužuje mjesto u reprezentaciji, ali je prisiljen dokazivati se u marginalnim drugoligaškim klubovima, najprije Bristol Cityju, a sada i u Cardiffu, a izbornikov pogled rijetko zaluta u te predjele. U nadolazećem razdoblju, osim, dakako, višestruko upitnoga Vrsaljka, izbornik će u fokusu imati još nekoliko igrača. Primjerice, posvemašnja je enigma status našega standardnoga desnoga braniča Tina Jedvaja koji je u Bayeru posve izgubio poziciju i ove sezone nije odigrao ni minutu u Bundesligi, čak ni konkurirao za momčad apotekara. Zbog toga je trenutačno kod Dalića na listi – pretpoziva. Jedvaj je rješenje za desnoga braniča kada nema Vrsaljka, a Uremović kada nema Jedvaja. No, što ako Uremović, zbog Šiminih i Tinovih klupskih trauma, ostane jedini izbor? E, onda ćemo imati ozbiljnih problema.

Bašić nasljednik Badelja
Poznavajući Dalića, on i njegova skautska služba neće se pretrgnuti u potrazi za igračima koji bi eventualno mogli proširiti krug kandidata za reprezentaciju. Jednostavno zato što ih i nema, uz poneki izuzetak. Tako izbornik pod svaku cijenu priželjkuje povratak na teren stopera Wolfsburga, 190 cm visokoga, 23-godišnjega Marina Pongračića. On je prije početka sezone dobio mononukleozu i tek je počeo trenirati, što je svakako ohrabrenje, jer Marin je ozbiljan kandidat za reprezentaciju i potencijal za barem sljedeća dva ciklusa. Na primjerima Ante Budimira i Domagoja Bradarića izbornik je dobio potvrdu da se igrače iz liga petice ne smije ignorirati. Osim Pongračića, stoga se kao potencijalni debitant nameće Toma Bašić iz Bordeauxa, nogometaš s 45 nastupa u francuskoj ligi, kandidat za poziciju defenzivnog veznog. Ako se Badelj oprosti nakon Eura, Bašić bi mogao biti legitiman kandidat za njegova nasljednika.
Vratari: Dominik Livaković (Dinamo) Simon Sluga (Luton Town) Ivo Grbić (Atletico)
Braniči: Domagoj Vida (Besiktas) Dejan Lovren (Zenit) Borna Barišić (Rangers) Duje Ćaleta Car (Marseille) Dario Melnjak (Rizespor) Filip Uremović (Rubin) Domagoj Bradarić (Lille)
Vezni: Luka Modrić (Real) Mateo Kovačić (Chelsea) Marcelo Brozović (Inter) Milan Badelj (Genoa) Marko Rog (Cagliari) Mario Pašalić (Atalanta) Nikola Vlašić (CSKA)
Napadači: Ivan Perišić (Inter) Andrej Kramarić (Hoffenheim) Josip Brekalo (Wolfsburg) Bruno Petković (Dinamo) Mislav Oršić (Dinamo) Ante Budimir (Osasuna)

Pretpozivi: Rebić (Milan), Jedvaj (Bayer), L. Kalinić (Aston Villa), Škorić (Osijek), Juranović (Legia), Bašić (Bordeaux), Čolak (PAOK), Pongračić (Wolfsburg)

www.vecernji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.