Poslastica za Vatrene i cijelu Hrvatsku: Moguća je repriza finala Svjetskog prvenstva na Jadranu!?

Datum objave: 04.06.2020.
Autor / izvor:
Bismo li imali šanse da se igra kod nas, možda i s ograničenim brojem navijača…

Dok se nogomet po državama zahuktava, na kontinentalnoj razini i dalje je u magli. UEFA je vrlo blizu odluke da finale Lige prvaka ne bude u Istanbulu. Predviđeno je na stadionu Atatürk, međutim…

– U turskom nogometnom savezu kažu da se ide u tom pravcu, da će im po svemu sudeći oduzeti finale. Iako to još nije potvrđeno. Razlog je složena situacija oko koronavirusa – kazao nam je Vedat Vatansever, novinar i naš suradnik s Bospora.

Turci su očekivali da će im UEFA-a uskočiti s financijskom injekcijom, bez toga, javljaju pojedini mediji, sami su obavijestili Nyon kako ne mogu upriličiti finale. Tamošnji Organizacijski odbor navodi da bez prihoda od ulaznica i svega što je vezano za takav događaj, a s obvezom dodatnih ulaganja u zdravstvene uvjete kako bi unutar stadiona ispunili sve što UEFA traži, nemaju računice za domaćinstvo. UEFA trenutačno planira da se igra pred praznim tribinama i nakon takvog stava Turaka bacila je oči prema zapadu.

Danima se po medijima nagađa o preseljenju završnice, kao i o više shema odigravanja.

– Portugal je spreman prihvatiti organizaciju finala Lige prvaka – rekao je predsjednik te države Marcelo Rebelo de Sousa.
Nijemci su spominjali München, koji bi trebao ugostiti najbolje europske klubove 2022. godine, no Lisabon trenutačno najbolje figurira. Ima dva relativno nova stadiona Da Luz i Jose Alvalade.

Način odigravanja još se važe. Prvo će početkom kolovoza, možda 4. dan toga mjeseca, biti odrađeni prestali uzvrati osmine finala. Od četvrtfinala tri su varijante: na dvije utakmice u četvrtfinalu i polufinale uz klasično finale, na jedan susret do kraja ili da bude turnir četvorice ili čak osmorice u jednom gradu. Opcija s turnirom ima dobre šanse.

Finiš Lige prvaka mogao bi biti jedinstven, a Oliver Bierhoff, nekad vrsni golgeter, a sada direktor Njemačkog nogometnog saveza, predlaže da se na jednak, turnirski način, odigra i Liga nacija.

– Kako se ujesen vjerojatno još neće moći igrati s gledateljima, nacionalne federacije bit će spremnije prihvatiti da se Liga nacija održi na neutralnom terenu. Kad bi se organizirala kao turnir to bi spriječilo nepotrebna putovanja i moglo bi se bolje kontrolirati igrače. To je alternativa. Njemačka je spremna prihvatiti organizaciju – rekao je Bierhoff.

Liga nacija trenutačno je predviđena od rujna do studenoga. Po njegovom planu svaka bi se skupina našla na jednom mjestu i sve bi se odradilo u kratkom roku. Svi iz A Lige nacija (četiri skupine) mogli bi igrati u njemačkim gradovima, pa da tamo odmah bude i Final-four. To bi bilo malo Europsko prvenstvo.

Kad bi se išlo tim putem vjerojatno bi se razmotrila i druga opcija, da sudionici sami odaberu zemlju za svoju skupinu. U našoj su još Francuska, Portugal i Švedska. Hrvatska ima najbolju epidemiološku situaciju u tom društvu. Bismo li imali šanse da se igra kod nas, možda i s ograničenim brojem navijača, ili bi nas koštao nedostatak pravih stadiona?

Činjenica je da će se po postojećem programu domaći susreti Vatrenih u Ligi nacija dogoditi u Hrvatskoj bez obzira kakvi bili Rujevica, Poljud… Kad bi prošla, Bierhoffova inicijativa mogla bi nam, u toj varijanti, baciti u ruke spektakl. Međutim, UEFA je vrlo oprezna. Bierhoffov prijedlog mogao bi ostati samo jedna od ideja.

– Ne komentiramo format ili podatke za ponovno pokretanje naših natjecanja, o tom pitanju će se raspravljati na sljedećem sastanku Izvršnog odbora 17. lipnja – priopćili su iz Nyona.

Taj dan znat ćemo kako će se i gdje igrati završnica Lige prvaka, što će biti s Ligom nacija, ali i dobiti konačnu odluku o Euru 2021. godine u 12 gradova. Podsjećamo da prema prvotnom i još važećem planu Hrvatska treba startati u Ligi nacija 5. rujna u Portugalu, a drugu utakmicu odigrati 8. rujna u Francuskoj.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.