Problem Dalićeve dobre ideje je – brzina Vatrenih i igre Hrvatske! Samo su dvojica bila na toj razini

Datum objave: 15.10.2020.
Autor / izvor:
Problem Dalićeve dobre ideje je – brzina Vatrenih i igre Hrvatske! Samo su dvojica bila na toj razini

Tradicija je nastavljena, Francuska je ostvarila novu pobjedu nad Hrvatskom. Ona je potvrdila veliku vrijednost, a što podrazumijeva i sposobnost da bez vrhunske partije ostvari pobjednički rezultat. Francuska je fantastična momčad, koja je u prvih 20-ak minuta na pravi način demonstrirala svoju (nad)moć stjeravši Vatrene u 20-ak metara pred Livakovićem. Postigli su rano pogodak nakon individualnih poteza (Mendy pretrčao Perišića, Griezmann šutirao nakon kratkog odbijanja Vide) i ubrzo propustili još jednu veliku priliku da povedu 2:0. Potom su se naši napokon izvukli iz čvrstog francuskog stiska te podigli linije.

Nije Hrvatska bila nešto posebno uvjerljiva u ofenzivnom dijelu, ali je uspjela dvije stvari. Prvo udaljiti Francuze od našeg kaznenog prostora, a potom stvoriti i veliku šansu sjajnom akcijom Perišića koju nije uspio oploditi Pašalić. No, tako je zapravo počela mijena dinamike utakmice, jer su Vatreni od uistinu loše gubitničke pozicije u prvoj fazi utakmice ušli u fazu nadigravanja i ojačanog samopouzdanja.

Analiziramo li zašto je ukupno u prvom dijelu Francuska ostavila uvjerljiviji dojam i stekla vodstvo, nećemo trebati otkrivati toplu vodu odnosa dvije selekcije. Dalić je u dvoboj ušao s pet novih igrača, u odnosu na Francuze koji su imali šest novaka u odnosu na prošlu utakmicu s Portugalom. Širina vrhunske kvalitete kod gostiju je faktor koji je Deschampsu omogućio da odmah uđe visokim ritmom, brzim protokom lopte i probojima po bokovima, gdje su destabilizirali defenzivni blok domaćih. Dok je francuski izbornik nastavio s 4-3-1-2 sustavom, Zlatko Dalić je ovaj put krenuo s 4-2-3-1. Petković kao špica, iza njega Vlašić, Badelj kao zadnji vezni u paru s Modrićem, koji se podizao u otvaranju desetak metara naprijed.

Tako se 4-1-4-1 Hrvatske razvijao prema naprijed u 4-3-3. Problem te načelno dobre ideje bila je razlika u brzini dvije momčadi. Svi su francuski igrači motorični, hitri u reakcijama, brzi u duelu te se vrhunski nadopunjavaju u kretanjima. Naši nisu na toj razini brzinskog potencijala, a izostala je i brzina igre, a u ta dva segmenta na visokom je nivou u prvom dijelu bio jedino Nikola Vlašić i donekle Uremović. Unatoč manjkavostima ritma, Hrvatska je ipak završnicu poluvremena odigrala tako da je naznačila da iz minute u minutu smanjuje jaz prema euforičnom startu Francuske.

Zlatko Dalić povukao je dobre izmjene u poluvremenu. Umjesto Badelja i Pašalića, koji su korektno odradili svoje role, ali su teško dolazili do izražaja u bržem ritmu igre, ušli su Kovačić i Brekalo. Dva brža igrača podigli su ritam i to je potaknulo cijelu momčad na jaču agresivnost, viši presing. Dominacija u igri naplaćena je izvanrednom akcijom u 65. minuti kada je Modrić spasio jednu, činilo se, izgubljenu loptu te maestralno vratio Brekalu. Mladi napadač je opet kvalitetno asistirao, ovaj put Vlašiću, koji je iz koljena, vrhunski poentirao i ostavio Llorisa bez reakcije!

Gol je maksimalno ojačao samopouzdanje Vatrenih i počeli su nametati visoki ritam koji Francuzi jesu pratili, ali su se morali više koncentrirati na obranu svog prostora, nego što su mogli stvarati opasne akcije u napadu. Uz vrlo raspoloženog Kovačića potpuno se razigrao Modrić. Ubacivanjem Bradarića i Kramarića, umjesto iscrpljenih Perišića i Vlašića, Dalić je htio dati dodatni impuls forsingu Vatrenih. Na žalost po rezultat, dekoncentracija obrane na jednu dijagonalu Pogbe, kada su zakasnili prvo Uremović, a onda i dva stopera, Lovren i Vida, izrodila se akcija koju je finalizirao Mbappe za 1:2. Taj rezultatski omjer i poraz međutim, ne mijenja na dojmu da je pogotovo drugo poluvrijeme bio pomak, i to značajan, prema naprijed za Vatrene.

Zato Dalić i igrači ne trebaju biti potišteni, naprotiv, potakli su optimizam da stvari u kontekstu Eura idu po dobrom kursu.

https://sportske.jutarnji.hr

Sretan rođendan, izborniče: Nek je zdravlja i bar još jedno finale

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije danas slavi rođendan. Zlatko Dalić je u svoje 54 godine radom, znanjem i skromnošću od rodnog Livna došao do vrha svjetskih nogometnih vrhova Dečko koji je kao tinejdžer iz rodnog Livna trbuhom za nogometnim kruhom krenuo u...

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.