‘Pročitao sam taj naslov o Luki Modriću i Vatrenima, pa to nema nikakve veze sa istinom!‘

Datum objave: 30.08.2020.
Autor / izvor:
Nakon deset mjeseci praznog hoda izbornik okuplja Vatrene za utakmice u Portugalu i Francuskoj

Zlatka Dalića smo u proteklih desetak dana pokušavali privesti na razgovor licem u lice, predugo se skriva u zavjetrini, ali prvi put smo ga pronašli u Livnu u posjetu obitelji, a po povratku u Varaždin već se počeo navikavati na “život u balonu” tako da smo intervju na kraju odradili telefonski. Izbornik u ponedjeljak okuplja kandidate za dvije rujanske utakmice Lige nacija (Portugal i Francuska, 5. i 8. rujna) i bit će to najčudnije okupljanje “vatrenih” još tamo od listopada 1990., kada su rođeni u onoj polutajnoj diplomatsko-nogometnoj utakmici Hrvatske i SAD-a.

Dakle, život u balonu je nova normalnost reprezentacije. Kontakti s vanjskim svijetom bit će svedeni na minimum već tijekom kratkih zagrebačkih priprema. Strogi režim karantene: hotel, trening, hotel. Striktni higijenski protokoli, testiranje na koronavirus po dolasku u Zagreb i uoči leta za Porto. Potpuna izolacija bez izgleda za “minglanje” s lovcima na autograme, bez razgovora s novinarima u mix-zoni. Tu aseptičnu stvarnost reprezentacija neće narušavati ni na press-konferencijama. Obavljat će ih preko posrednika.

Koliko u takvim okolnostima utakmice nacionalnih momčadi imaju smisla? Vesele li uopće igrače okupljanja, osjeća li se adrenalin velikih dvoboja?

– Veseli nas svako okupljanje, naravno da nas veseli. Pa nismo se vidjeli deset mjeseci, još tamo od Slovačke na Rujevici i Gruzije u Puli. Okolnosti nisu normalne, ali najvažnije je da se okupimo, da odradimo nekoliko zajedničkih treninga, osjetimo ponovno ambijent reprezentacije i odigramo maksimalno ozbiljno ove dvije utakmice. Svima je nedostajala ova priča, tako da se ne treba brinuti za adrenalin i nadahnuće. Sama po sebi činjenica da igramo s aktualnim europskim i svjetskim prvacima najjača je motivacijska injekcija.

Dalić je u rujnu dao slobodno Luki Modriću i Ivanu Rakitiću. Realov nogometaš 35. rođendan proslavit će u Madridu, ocijenio je da mu je glancanje tjelesne spreme prioritet na ulasku u posljednju godinu ugovora. S druge strane, Rakitić je fokusiran na rješavanje statusa u Barceloni.

– Tako smo se dogovorili, ocijenili smo da je to u ovom trenutku najbolja opcija. Pročitao sam negdje ovih dana naslov – Luka odbio reprezentaciju. Nema veze sa stvarnošću. Modrić je naš kapetan, uvijek prvi na dispoziciji i kao takav spreman povesti momčad na Euro sljedeće godine. Više puta sam podvukao da je Euro naša glavna preokupacija u sljedećem razdoblju, u mojim planovima oko Eura senatori sigurno neće biti zapostavljeni, ali s druge strane za godinu ili dvije neki novi igrači preuzet će naslovne uloge. Zato je dobro da ih možemo provjeriti u ovako jakim utakmicama.

Vagao je izbornik treba li odmorom također nagraditi Ivana Perišića i Marcela Brozovića, koji su rastegnuli klupske sezone do kraja kolovoza. Pomogli su mu sami nogometaši istaknuvši da žele sudjelovati, tako da će se Perišić i Brozović s malim zakašnjenjem priključiti suigračima i konkurirati za obje utakmice.

– Slažem se da sve skupa podsjeća na čudan eksperiment. Obaveza boravka u balonu nosi sa sobom izvjesnu psihozu, neizvjesnost, nervozu. Nisam stručnjak, ali i kao laik imam pravo primijetiti da je zabrana publike na stadionima mjera lišena logike. Uz držanje propisane distance u publici, uz smanjeni kapacitet stadiona, rizik od širenja zaraze manji je nego u kafiću, restoranu, teretani, ali tako je kako je.

Perišić, Rakitić i Brozović su ‘stupovi društva’, ali istovremeno igrači s nejasnim klupskim perspektivama. Može li to prerasti u problem prilikom komponiranja nacionalne momčadi?

– Ne može. Oni će svoje klupske statuse u dogledno vrijeme riješiti, prekvalitetni su nogometaši da bi u ovim fazama svojih karijera na bilo koji način stagnirali. Iz perspektive reprezentacije, završnica Eura je najvažnija akcija, a dotad će sigurno sve biti OK.

Liga nacija u toj hijerarhiji natjecanja više služi kao talent show?

– Nismo mi u Ligi nacija lišeni obveze dobrih rezultata, ali kao i prošli put naglasak stavljamo na proširenje baze kandidata. Nekolicina igrača učinila je značajan iskorak baš kroz to natjecanje, tako da smo profitirali za novu kvalitetu.
Prošli put je Liga nacija poslužila i kao čistilište kroz koje nisu prošli Livaja, Santini, Milić itd. Sada se slična prilika ukazuje Budimiru, Čolaku, Uremoviću

– I tu sam u malim problemima zbog pravila natjecanja. U Ligi nacija su, nažalost, na snazi ostala pravila iz prethodne kampanje, što znači da imam pravo na samo tri izmjene. U usporedbi s klupskim trenerima mi izbornici krećemo se u suženom manevarskom prostoru, neće mi biti lako podijeliti minutažu igračima. A to onda znači da se neće gledati samo učinak na utakmicama, nego da bitan postaje svaki trening. S druge strane, i treninzi znaju biti vrlo pouzdan indikator nečijih mogućnosti. Kada novi kandidati slete u okruženje klasnih igrača kakve mi imamo u reprezentaciji, brzo i lako prepoznate tko što može ili ne može. Igrači se na terenu međusobno prepoznaju. Važno je naglasiti da nitko od sada pozvanih nije sletio temeljem neke preporuke. Svi su skautirani tijekom duljeg razdoblja, imaju iza sebe vrlo uspješne sezone.

Filip Uremović, bek Rubina iz Kazanja, posljednji je aktivirao pretpoziv. Je li to signal da Vrsaljko nije spreman?

– Šime nije igrao od ožujka, u međuvremenu je operiran, pa je preležao koronavirus. Sada se dobro osjeća, veselimo se što će nam se pridružiti prvi put u posljednje dvije godine. Pred nama su dvije teške utakmice u samo tri dana, zato smo se osigurali pozivom Uremoviću.

I suparnici bi vas mogli dočekati u šarenim sastavima. Francuzima su iz rostera ispali zaraženi Paul Pogba i Houssem Aouar?

– Bit će čudno, ali moramo se paziti, prilagoditi i vratiti se zdravi u domicile nakon ovih utakmica. Psihološki ćemo se pripremiti za balon, a na treninzima ćemo pronaći optimalnu momčad. Siguran sam da ćemo odigrati dvije dobre utakmice.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.