Rasplet kakav smo mogli poželjeti! Sve upućuje na to da bi ovoga puta moglo proći bez ‘čupanja živaca‘

Datum objave: 08.09.2021.
Autor / izvor:
Slovaci su definitivno u najtežoj poziciji s rasporedom koji ne nudi preveliku nadu…

Tko ima najteži, a tko najlakši raspored u kvartetu zadnja četiri kola kvalifikacija skupine H za odlazak u Katar? Ako je igranje na svom travnjaku prednost i beneficija, onda je Hrvatska u najboljem položaju. Slovenija je u tom poretku drugoplasirana, a Rusija i Slovačka su u najtežoj situaciji. Jasno je i zašto smo tako poredali reprezentacije pred ulazak u posljednje četiri kvalifikacijske utakmice.

Hrvatska će do kraja otići na dva gostovanja protiv već otpisanih Cipra i Malte, a ugostit će Slovačku i u posljednjoj utakmici, ponovno u Splitu, najvećeg konkurenta Rusiju. Kalkulirati s koliko bodova bi Vatreni mogli završiti kvalifikacijski ciklus zaista nije potrebno, ali je činjenica da ja raspored definitivno njihov saveznik s obzirom da su prošli kroz najteže utakmice, kroz gostovanja u Moskvi, Ljubljani i Bratislavi.

Slovenci su ipak u nešto slabijoj poziciji, od sudara s velikanima završili su obračune protiv Hrvata, ali još ih čeka ogled s Rusijom na svom travnjaku, te odlazak u Slovačku. Maltu imaju na gostovanju, a Cipar u Stožicama za kraj kvalifikacija. Reklo bi se, nije loš raspored, ali optimizam može rasti samo ako se dobiju Malta i Rusi u listopadu.

Ali, i Rusi imaju ambiciju biti barem među dva na vrhu. Za takav doseg i reprezentacija Valerija Karpina nada se pozitivnom ishodu u Stožicama. Rusima je listopad također ključno razdoblje. Prvo dočekuju Slovačku, a onda idu u Ljubljanu na noge Kekovim izabranicima. Nakon teškog listopada slijedi im Cipar na domaćem travnjaku i Hrvati na Poljudu kao poslastica za kraj.

Rusima je nezahvalan raspored, ali što bi tek trebali kazati Slovaci koji sljedećeg mjeseca imaju dva uzastopna gostovanja kod “teškaša”. Nema im odmora s Ciprom ili Maltom, u samo tri dana listopada putovat će u Rusiju i Hrvatsku. Razvidno je da će nakon toga biti jasnija njihova pozicija za studeni u kojem ugošćuju Slovence i putuju na Maltu.

Slovaci su definitivno u najtežoj poziciji s rasporedom koji ne nudi preveliku nadu u visoki plasman, tim više što nije reprezentacija Štefana Tarkoviča napravila bodovnu zalihu u dosadašnjem tijeku kvalifikacija, Vaditi se na kraju ciklusa protiv najjačih konkurenata nije izgledna pozicija.

Takvu ugodnu situaciju u dva završna termina izlučnih natjecanja, u listopadu i studenome, može sebi priuštiti samo Hrvatska koja zaista ima idealni raspored. Konkurente dočekuje, a otpisanima ide u goste. Ne zaboravimo, prvoplasirani ide direktno u Katar, a osam najboljih drugoplasiranih iz devet skupina idu u dodatno razigravanje. Sve upućuje na to da bi se ovog puta moglo izbjeći “čupanje živaca” i stres play-offa za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

RASPORED DO KRAJA

7. kolo (8. listopada): Rusija – Slovačka, CIPAR – HRVATSKA, Malta – Slovenija

8. kolo (11. listopada): Slovenija – Rusija, HRVATSKA – SLOVAČKA, Cipar – Malta

9. kolo (11. studenoga): Rusija – Cipar, MALTA – HRVATSKA, Slovačka – Slovenija.

10. kolo (14. studenoga): HRVATSKA – RUSIJA, Malta – Slovačka, Slovenija – Cipar.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.