Southgate nadigrao Dalića, naš izbornik triput ‘u ništa‘. A tko bi rekao da će Brozović biti tako loš…

Datum objave: 14.06.2021.
Autor / izvor:
Naš izbornik promjenama figura nije dobio željeno, naši nisu stvorili čistu priliku za pogodak

Četvrta šahovska partija Garetha Southgatea i Zlatka Dalića završila je pobjedom Engleza s bijelim figurama, jedan pogodak bio je dovoljan, kako to već često biva, a za svaki pokušaj promjene inicijative gosta domaćin je imao odgovor.

Što se samih “figura” tiče, Bielsin učenik Kalvin Phillips bio je konkretniji od Matea Kovačića, na Masonu Mountu su javne opomene zaradili i Kovačić i neprepoznatljivi Marcelo Brozović, a Duje Ćaleta-Car je “požutio” zbog “rukometa” u duelu sa Sterlingom koji je nadirao u obećavajuću situaciju za pogodak…

Ritam uspavanke

Sve u svemu, Dalićeva promjena figura, koje se u Rovinju nije moglo sakriti na treninzima i ispostavilo se da to nije bilo zavaravanje suparnika, nije donijela ploda, zamjene nisu dobro reagirale, sva četvorica su bili nervozni, općenito je jedini miran u našoj vrsti bio kapetan Luka Modrić te u fazi ofenzive već spomenuti Kovačić, no previše je indisponiranih imala Hrvatska, poglavito među napadačima, Anti Rebiću i Ivanu Perišiću, dok Andrej Kramarić nije ni igrao na svojoj poziciji, a kako su naši dok je bio u igri premalo napadali, nije uspio realizirati izbornikove ideje.

Prvih 45 minuta prošlo je s minimalnim rizikom, u kojem su Englezi najbolje prilike imali nakon prekida (auta u 6. i kornera u 8. minuti te slobodnog udarca u 42.), a naši se nakon dobrih početnih pet minuta prepustili inicijativi domaćih te došli do daha nakon otprilike pola sata i Perišićeve prilike za volej. Očekivao se žestoki ritam domaćih i hrvatski pokušaj smirivanja, no možda zbog vrućine ranog ljetnog popodneva, a možda više zbog strategije da je po bod dobar objema momčadima gledali smo svojevrsnu uspavanku s nekoliko iznenadnih ubrzanja kad bi se razvučenošću neke od nečijih linija prepoznala prilika za munjevit ulazak u prazan prostor.

Nije toliko Southgate iznenadio Trippierom na lijevom beku, provjerio je tu opciju s desnim bekom Atletica i nedavno protiv Austrije, ostalo prema očekivanju, stoper je umjesto Maguirea bio 195 cm visoki Mings, a “Novi Gazza” Grealish na klupi. Dalić onako kako je najavljeno nakon posljednjeg rovinjskog treninga, no kad su naši igrali presing, Modrić je bio najbliži Rebiću u špici, dakle 4-2-3-1, u bloku na sredini klasičnih 4-4-2, a kad bi se naši zgusnuli u plitku formaciju pred svoja vrata, bilo je to 4-1-4-1, kako bi Modrić i Kovačić bili što bliže Brozoviću.

Modrić je bio visoko isturen i zbog toga da bi spriječio organizaciju napada Ricea, koji se povlačio među stopere, dok je Phillips više bio “osmica”, bila je to engleska formacija 4-3-3 kad bi imali posjed. Englezi su kontrolirali loptu 58 posto vremena u prvom poluvremenu, no iz igre, na postavljenu obranu, nisu našima napravili ništa. Hrvati su, pak, samo u nekoliko navrata stizali pred 16-erac s mogućnošću prodora, češće preko Gvardiolove nego Vrsaljkove strane, no Šime je stvorio najbolju priliku “vatrenima” u 27. minuti.

Željeli zdesna

Drugo poluvrijeme ponovno su bolje počeli naši, Englezi stali u blok, a prvi udarac koji je natjerao Pickforda na intervenciju bio je Modrićev dalekometni u 55. minuti, no dvije minute kasnije domaći su poveli. Iz igre, shematskom akcijom. Walkerova paralela, Phillips je izbjegao zakašnjele startove Gvardiola pa Ćaleta-Cara, a Sterling s lijevog krila utrčao na svoju daljnju vratnicu, Vida i Livaković bili su nemoćni.

Potom su Englezi pokušali kontrolirali vodstvo posjedom, da bi se paradigma promijenila nakon poteza oba izbornika s klupe u 70. minuti. Southgate je uveo jednog (napadač Rashford za Fodena, koji je kao ljevak bio vezni na krilu), a Dalić Vlašića i Brekala umjesto Brozovića i Kramarića, klasičnih 4-2-3-1 i do kraja utakmice, posebno nakon ulaska Petkovića umjesto Rebića, naši su potpuno preuzeli posjed, do kraja ga izjednačili na 50 posto, no samo su dvije prilike naši imali: Rebićevu iz odbijanca nakon Kramarićeva udarca te Pašalićevu u petoj minuti sudačke nadoknade.

Dalić sva tri puta “u ništa”

Hrvatski izbornik promjenama figura nije dobio željeno, da budemo opasniji u napadu, naši nisu stvorili nijednu čistu priliku za pogodak…

1. Kramarić desno krilo, Rebić u špici

Barišić zbog leđa na tribini, Petković na klupi jer nije na sto posto, no ideja s Rebićem u špici, a Kramarićem desno nije uspjela; Englezi su imali odgovor

2 Brozović, Modrić i Kovačić skupa

Tko bi se nadao da će Broz biti naša “najlošija karika”, čime je propala ideja da naši budu opasniji po Pickfordova vrata i brže izlaze iz presinga domaćih

3. Brekalo, Vlašić i Vrsaljko se gušili

Taktika u posljednjih deset minuta bila je preko desne strane centrirati Petkoviću, Pašaliću i Perišiću, no Brekalo, Vlašić i Vrsaljko često su gušili jedan drugog.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.