Sretan rođendan, izborniče: Nek je zdravlja i bar još jedno finale

Datum objave: 26.10.2020.
Autor / izvor:
Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije danas slavi rođendan. Zlatko Dalić je u svoje 54 godine radom, znanjem i skromnošću od rodnog Livna došao do vrha svjetskih nogometnih vrhova

Dečko koji je kao tinejdžer iz rodnog Livna trbuhom za nogometnim kruhom krenuo u svijet, danas slavi 54. rođendan. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Drugi na svijetu, Zlatko Dalić!

Prema vlastitim riječima kao nogometaš nije bio ‘ništa posebno’. Ali je kao igrač uspio. Igrao za Hajduk, Varteks, Cibaliju, Velež, Budućnost…

Prije 12 godina dobio je otkaz u Rijeci, nije znao engleski. Ali je i u inozemstvu kao trener uspio. Kad se u listopadu 2017. tražio novi izbornik svačija prva želja bio je Matjaž Kek. Ali posao je dobio ‘Dala’ pa, ne uspio nego tek zbog sudačkih kikseva ostao bez naslova svjetskog prvaka!

Upornost, snalažljivost, marljivost, skromnost. Učenje, rad na sebi, iskrenost i otvorenost prema ljudima s kojima radi i koje vodi. Oslonac i ishodište u obitelji i vjeri. Vrijedan i promoćuran kakav jest bio bi (kada bi ga to zanimalo) i vrhunski – sportski direktor.

Koja sijeda više krasi zaliske, koji milijun više je na računu, ali ‘Dala’ je ostao isti i kad je bio asistent velikome Miroslavu Blaževiću u Varaždinu i nakon što je vodio Hrvatsku do finala Svjetskog prvenstva.

Ne možeš voditi zvijezde Reala, Intera, Barcelone, Juventusa i Liverpoola ako nisi pošten prema njima i sam prema sebi. Ne možeš uspjeti kao šef jednom Modriću, Rakitiću, Brozoviću, Mandžukiću ili Perišiću ako nemaš znanja.

Mnogi pričaju o ljubavi prema šahovnici i trobojnici, a Hrvatsku zapravo ne osjećaju nikako drukčije nego oportunistički (jedna ruka na srcu, druga u proračunu). Zlatko Dalić ne srlja u patetiku kada stavi ruku na srce dok grmi ‘Lijepa naša’. I to zna svatko tko je u životu sa njim prozborio više od dvije-tri riječi. Dečko iz Livna rodio se i živi s tom ljubavlju.

Kad je dobio poziv iz HNS-a nije ga zanimao ni ugovor, ni plaća. Nije uopće mislio da ima ikakve šanse postati izbornik. A kad je nemoguće postalo moguće presretan je sjeo u auto, uhvatio volan u ruke, krenuo u avanturu i svaki svoj izbornički zavoj odvozio tako da je Hrvatskoj donio radost koju prije SP u Rusiji ni sanjali nismo.

Četvrtina zemlje zbila se na Trg i razlila ulicama voljenog Zagreba, od zračne luke do pozornice. Bili smo kao jedno, bili smo ono što uvijek možemo biti, ali gotovo nikada nismo zbog proklete naravi i međusobnih glodanja za sitnu dnevnu korist.

Obavio je dio smjene generacija, obavit će i ostatak te priče. Napravio je čudo od uspjeha, ali nitko ga ne sluša kada priča o stadionu dostojnom reprezentacije. Stadionu kojeg nema. Kao što kod ‘Hrvata po profesiji’ nema ljubavi i želje, ne da se od Hrvatske uzima nego da se za Hrvatsku radi. Kao što radi Zlatko Dalić.

Sretan rođendan, izborniče. Nek’ je zdravlja, a sve ostalo: ako dođe – dođe, ako ne – opet dobro. Inače, ako se malo baci oko na kalendar: druge godine nam je Europsko, a onda opet Svjetsko. Puno zdravlja i… Bar još jedno finale.

https://www.24sata.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.