Što se krije iza ove Dalićeve ideje? Nije baš uobičajeno da od 24 igrača nemamo nijednog takvog…

Datum objave: 22.09.2021.
Autor / izvor:
Od povlačenja Mandžukića to su igrali Kramarić, Petković, Rebić, Budimir, Santini, Livaja, Čolak…

Za reprezentativne akcije u listopadu Zlatko Dalić je pozvao napadače koji su po profilu igre krila ili polušpice. Tako se, eto, dogodilo da Hrvatska za kvalifikacijske oglede neće imati praktično niti jednog kandidata za klasičnog centarfora.

U konkurenciji su Andrej Kramarić i Marko Livaja, dva tzv. “trequartista”, koji su protiv Slovenije na Poljudu djelovali vrlo dobro. Načelno je kao “devetka” igrao Livaja, a iza njega Kramarić, no oba su se španera izmjenjivala i svojim kretnjama i kombinatorikom stvarali poprilične probleme slovenskoj obrani. Činjenica da u listopadu Vatreni igraju s Ciprom u gostima, te sa Slovačkom kod kuće, ukazuje da će Hrvatska u obje utakmice više igrati na postavljenu obranu. Je li to razlog što je Dalić procijenio da mu za te akcije ne treba klasični napadač tipa Budimir, Čolak i Petković ili je izbornik razradio neke druge taktičke ideje? Koja je poruka ovog izostavljanja za spomenutu trojku, prije svega za Petkovića, koji je u prošlim kvalifikacijama za EP bio jedan od ključnih igrača?

Krenimo od Dalićevih izbora post-Rusija. U 14 utakmica prije nego se povukao Mario Mandžukić, a otpisan je Nikola Kalinić, Dalić je najviše koristio upravo Mandžukića (8 utakmica) u špici, uz dvije utakmice kao bočni napadač. Kalinić je dobio tri startne utakmice, kao i Kramarić, koji je uz to jednu igrao i kao polušpica. Jasno je, dakle, da je Mandžukićevo povlačenje otvorilo prostor za nove “devetke”. Dalić je u tri godine doista puno igrača koristio na toj poziciji kao startere, najviše Petkovića (11), pa Kramarića (7), Rebića (6), a manje Budimira (4), Livaju (2) i Santinija (1).

Uvjerljiv je bio dojam, pogotovo nakon kvalifikacija za EP, da je Bruno Petković trajnije rješenje jer je bio u vrlo dobroj formi i taktički je u igri Vatrenih jako dobro funkcionirao. No, po putu do Eura Petkovićeva je forma pala. U proljetnom dijelu kvalifikacija za SP dobili su šansu Budimir i Kramarić, ali očito je bilo da Dalić nije zadovoljan. Zato je odabrao Rebića za prve dvije utakmice EP-a, da bi druge dvije startao Petković. Činjenica da je u rujanskom ciklusu prvo krenuo s tandemom Perišić Kramarić, potom koristio u drugoj utakmici Čolaka, a u trećoj Livaju, potvrda su daljnjih traženja rješenja i izbornikovog odmaka od dosadašnjih klasičnih “devetki”.

Mijenja li izbor Livaje i Kramarića za tu poziciju ujedno i Dalićevu taktičku ideju s tzv. “lažnom devetkom”? Realno gledano, dosadašnje utakmice s ovom dvojicom igrača ukazuju na tu igru, dakle, da se nominalna devetka spušta između linija, razigrava i time povlači za sobom nekog od centralnih braniča suparnika, te otvara prazne prostore za ubacivanje krila ili veznih. Pritom treba imati u vidu da tzv. lažna devetka ne mora dolaziti između obrane i veze suparnika, nego se može kretati upravo po prostoru prave “devetke” i s tih linija (završni pas) razigravati suigrače koji će se ubacivati u završnicu.

Kako Livaja, tako i Kramarić imaju to u svom načinu igre, pa je vjerojatno Dalić odlučio da će se kroz brže igrače s boka (tipa Perišić i Brekalo) ili s ofenzivnim veznima (jedan od te dvojice, pa Vlašić, možda i dvojac krila kao dvije polušpice) tražiti ulaz u završnicu.

Nije baš uobičajeno da u kadru od 24 igrača nema niti jednog igrača koji ima stas i visinu centarfora jer u slučaju da spomenuti izbori za taktiku “napadanja prostora iza obrane” ne budu učinkoviti, tada se logično ide s alternativnim planom, gdje se može ugroziti suparnika skok-igrom i fizičkom moći.

Dalić je možda razočaran onime što su mu do sada pokazale “prave devetke”, možda više vjeruje Kramariću nego prije, a možda Petkoviću i drugima koji aspiriraju na poziciju jasno poručuje da im istječe vrijeme, te ih nastoji potaknuti da reagiraju. Nismo baš sigurni da je još jedan odmak od dosadašnjih kandidata, barem za konkurenciju 24 igrača, pravi put da ih se revitalizira do razine reprezentativne forme…

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.