‘Svi bi htjeli srušiti Hrvatsku, no pitat će se nešto i nas! Dinamo? Vidim da sam po medijima već otišao‘

Datum objave: 27.05.2021.
Autor / izvor:
‘Reprezentacija? Krvavo smo stekli reputaciju doprvaka svijeta i nećemo je olako izgubiti na Euru‘

Iza Dominika Livakovića sjajna je klupska godina, bio je baš on jedan od Dinamovih junaka i potpisnika te, po mnogima, povijesne sezone. Jesu li se pomalo slegli dojmovi tog intenzivnog razdoblja, kako bi on sam opisao to što su sve Modri prošli u zadnjih 9-10 mjeseci?

– Malo je vremena prošlo da bi se tako lako slegnuli dojmovi. Teško mi je govoriti iz našeg kuta jer ne možemo biti potpuno objektivni, ali kada pročitate kako većina smatra da je ovo jedna od najuspješnijih godina u povijesti kluba, onda je jasno što smo napravili – priča Livaković na početku priprema s reprezentacijom, u kojoj će također imati važnu ulogu, “jedinica” na Euru je njegova.

Nisam umoran

Puno je utakmica iza njega, postoji li umor i je li on umoran fizički ili psihički?

– Nakupilo se puno toga, no ne mogu reći da sam umoran. Pred kraj sezone nas je trener dozirao, pa sam uhvatio nekoliko dana odmora pred ono što me čeka s reprezentacijom. Sezona je svakako duga, ali još nije sve gotovo.

Mnogi ističu da je Dinamova najveća snaga momčad, zajedništvo… Kad je nastao taj klik, znamo da je početkom sezone bilo puno problema, promjenjive forme i rezultata?

– Pa, mislim da je Dinamo prolazio ono što svi prolaze tijekom sezone. Imate razdoblja kada vam ide sve od ruke, ima i kriza iz kojih morate izvući ono najbolje. Smatram kako nema momčadi u svijetu koja kroz sezonu nema uspona i padova, tako je bilo i s nama. Najvažnije je da smo i u trenucima nekih kriza ipak uspjeli to riješiti bez štete po konačan rezultat. Slažem se da je zajedništvo momčadi jedan od najvažnijih segmenta našeg uspjeha. Iz toga sve proizlazi i bez toga sigurno ne bismo uspjeli napraviti sve ovo.

Visoka razina

Osobno, je li ovo bila njegova najbolja sezona karijere?

– Mislim da nema razloga glumiti neku skromnost, iako znate i sami da ne volim pričati o sebi, već puštam da to drugi čine. No, da, mislim da sam branio na jednoj visokoj razini tijekom cijele sezone.

Dakle, napokon stiže Euro, kakva su očekivanja, 20-ak dana prije prve utakmice?

– Sve je to tako brzo, tko bi rekao da već za tri tjedna igramo Euro, koji smo trebali igrati još prošle godine. Očekivanja su uvijek velika kada je reprezentacija Hrvatske u pitanju. Veseli me što dolazimo u dobrom raspoloženju i što je većina igrača u dobroj formi. To me puni optimizmom pred ono što nas čeka.

Bilo je dosta poraza, pogotovo od jakih reprezentacija nakon Rusije?

– Sve je to nešto što se mora proći. Pa, nismo strojevi da igramo na istoj razini nekoliko godina. U Rusiji smo napravili velike stvari i logično je da nakon toga slijedi pad koji je bio uzrokovan i smjenom generacije, odnosno, odlaskom nekih važnih igrača i dolaskom mlađih. Potom je tu bilo i to čudno razdoblje zbog epidemije, otkazani Euro i sve ostalo. Naučili smo puno iz tih utakmica i sada je vrijeme za novi uzlet.

Hrvatska u zadnje vrijeme nije igrala na razini renomea. Imamo li ozbiljniji problem ili će ovih zajedničkih 20 dana sami po sebi donijeti boljitak?

– U istoj smo situaciji kao i sve ostale reprezentacije koje igraju na Euru i to ne smije biti alibi ni za koga. Da, tri tjedna nije puno, ali dovoljno je da se naprave jedni dobri temelji zajedništva na kojima možemo krenuti prema dobrom rezultatu i potvrdi onoga što od nas očekuje javnost, navijači, pa i mi sami.

Sam izbornik zna reći da nam treba kemija kao nekad, je l’ doista nestala “ruska” kemija u momčadi?

– Mislim da nije. Još uvijek osjećam da igrači s posebnim motivom dolaze na okupljanje i to je nešto što nas sve ispunjava. Ako, primjerice, Luka nakon iscrpljujuće sezone s Realom dolazi na reprezentaciju pun optimizma, onda je jasno da i mi svi ostali moramo to slijediti i dati sve od sebe kako bi kemija bila što bolja.

Koliko se uopće išta može predviđati i najavljivati u ovo pandemijsko doba, nogomet je postao nepredvidljiviji nego ikad?

– Pa to vam kažem, ovo je prvo veliko natjecanje nakon Rusije i svima je to novo iskustvo. Od kratkog vremena za pripreme, specifične situacije u kojoj smo igrali sezonu bez publike pa do nekih detalja koji do sada nisu bili dio nogometa i pripreme za veliko natjecanje. Nisam od onih koji će kroz medije najavljivati velike rezultate, ali mogu prenijeti stav suigrača da smo izuzetno motivirani pred Euro.

Veselim se Wembleyju

Koje su prednosti Hrvatske i razlozi za optimizam uoči Eura?

– Iskustvo i zajedništvo. To su bili najveći motivi svih generacija reprezentacije Hrvatske pred velika natjecanja i ova se ne razlikuje po tome od svih ostalih. Imamo reputaciju viceprvaka svijeta, krvavo smo je stekli i nemamo namjeru olako rušiti renome i ugled na Euru, budite sigurni u to.

Hoće li imati neke posebne pripreme, gledanje ranijih utakmica, skeniranje protivnika, kako će se Livaković pripremati za Euro?

– Imam svoje rituale u pripremi za utakmice i oni se ne razlikuju previše. Ulažem puno truda u pripremu dvoboja na nekoj osobnoj razini i tako će biti i na Euru. Ne bih previše oko detalja, ali ima tu svega. Od skeniranja protivnika, gledanja nekih navika suparničkih igrača pa do mentalne pripreme.

Prije Rusije nije bilo velikih očekivanja, sad su ona ipak viša, je li teže ići na veliko natjecanje s tim pritiskom?

– Tada smo iskoristili priliku što su nas neki možda i podcijenili, a opet, kada u svojim redovima imate igrači iz Reala, Barcelone, Liverpoola i ostalih velikih klubova, onda je teško vjerovati da vas itko može podcijeniti. Naravno, sada postoji poseban motiv da se sruši Hrvatska, neki poput Engleske imaju i svoje razloge, no nešto se ovdje pita i nas.

Otvaramo na Wembleyju s Englezima, niste još branili na tom stadionu, bit će i navijača, bit će to opet nešto novo?

– Veselim se toj utakmici kao i svakoj idućoj koja slijedi nakon nje. Poseban je osjećaj biti dio velikog natjecanja, a pogotovo kad otvarate na mitskom stadionu u kolijevci nogometa. Jedva čekam da sve to krene.

Neugodna i teška skupina

O Engleskoj, više-manje, sve znamo, ali čekaju nas i Češka i Škotska? Škote nikad nismo dobili…

– Škoti su domaćini, imaju dobar skor s Hrvatskom i bit će teška utakmica. S druge strane, Češka je iznimno neugodna reprezentacija, koja može dobiti bilo koga i to nikada nije iznenađenje. Skupina je neugodna i teška, ali tim više i dodatan motiv za sve nas.

Je li primarni cilj i imperativ prije Eura proći skupinu ili već svi u momčadi gledaju i dalje od toga?

– Uvijek ću biti zagovornik one “utakmica po utakmicu”. Najbitnije je sada otvaranje, pa potom Češka i zadnja utakmica u skupini protiv Škotske. Tek tada možemo pričati dalje od skupine. Nitko nema pretplaćeno mjesto u nokaut-fazi, nema ga niti Hrvatska. Idemo se potući za prolazak, pa onda opet utakmicu po utakmicu. Takav je bio recept u Rusiji i sami ste vidjeli gdje smo došli.

Bilo bi logično i lijepo ovako sjajnu klupsku sezonu završiti reprezentativnim uspjehom?

– Kamo sreće da bude tako, ali ponavljam… Moramo biti skromni i ponizni i ići utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti.

Postoji velika šansa da sad odem iz Dinama

Ono što mnoge zanima, je li utakmica sa Šibenikom bila njegova zadnja u Dinamu?

– Stvarno ne znam što bih vam odgovorio na ovo pitanje, jer vidim da sam po medijima već otišao u inozemstvo. Ali, tako je bilo i lani, pa sam ostao u Zagrebu i napravio s Dinamom rezultat za pamćenje. Ništa se ne može uzeti kao sigurno i vidjet ćemo što nosi ljeto, ali jasno je da postoji velika šansa da tijekom ovog prijelaznog roka napustim Dinamo.

Generalno je mišljenje da je Livaković prvi u redu za transfer i da je, po mnogima, sad, nakon Eura, ako ne i prije, idealan trenutak za taj iskorak?

– Sve je to relativno. Evo, svi su pisali i pričali kako smo lani u ovo vrijeme na izlaznim vratima Dinama Petko, Orša, Aki, ja i još neki igrači, a ispostavilo se da nas je prvi “napustio” Joško Gvardiol, koji je tek počeo igrati seniorski nogomet. Želim reći da nema pravila i da se u ovom poslu sve može dogoditi preko noći.

Ali, šuška se i da postoje ponude i interesi nekih velikih klubova, koliko je to ozbiljno?

– Nešto sigurno postoji, barem na razini interesa. Međutim, neću o konkretnim imenima, jer ne bi bilo korektno javno iznositi detalje. Imam osobe koje se brinu o mojoj karijeri i u koje imam veliko povjerenje. Kad bude nešto opipljivo, tada ćemo sjesti i vidjeti što i kako dalje. Do tada mi je koncentracija na reprezentaciju i na što bolji rezultat na Euru.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.