Svjetski mediji oštro o Superligi: Izdajice, nećemo vam zaboraviti

Datum objave: 20.04.2021.
Autor / izvor:
Čekali su da padne noć da tek tada obznane svoje mračne ideje, kao da su se previše sramili takvo što napraviti po danu. Ali, budimo iskreni, bili bismo potpuno iznenađeni da imaju imali srama…, piše Eurosport
e postoji priča novijeg nogometnog doba koja je izazvala takav potres poput ove oko osnivanja Superlige. Netko je negdje u tom lancu podjele novca očito presjekao i izračunao malo drugačije. Ako koncept zaživi, dvanaestorka bi u svjetski nogomet mogla donijeti promjene biblijskih razmjera. Ako je u priči financijski div kakav je JP Morgan, priča sigurno neće završiti tek tako. Iz financijske, poslovne perspektive sve je jasno.
Velike svjetske franšize udružene u jedan projekt jamstvo su globalnog navijačkog interesa, a još važnije, na tu priču sigurno će se zalijepiti najveći ulagači u sport… Sigurno je ekipi u toj priči prezentirana ideja u kojoj će se prihodi od utakmica, televizijskih prava i sponzora dijeliti na puno prihvatljiviji način od dosadašnjeg. Ideja ovakvog monopola, jasno, nije se svidjela institucijama koje su do sada određivale pravila igre. Rijetko koju ideju su svjetski mediji u zadnje vrijeme dočekali na nož tako univerzalnim konsenzusom.
Oni su izdajice…
– Čekali su da padne noć da tek tada obznane svoje mračne ideje, kao da su se previše sramili takvo što napraviti po danu. Ali, budimo iskreni, bili bismo potpuno iznenađeni da imaju imali srama… Ne znamo hoće li uspostaviti svoj plan, no, što god da se dogodi, nešto je uništeno. Nikada ih više nećemo gledati na isti način – optužuje Eurosport. Na sličan način piše francuski L’Équipe: – Ako nastave s ovim projektom, nećemo im zaboraviti. Nećemo im zaboraviti ako sada i odustanu. Tih 12 klubova ostat će izdajice. Pokazali su da su spremni ubiti europski nogomet, a sve samo zbog cinizma i pohlepe. “Jeste ludi? Superliga ubija nogomet”, stoji na naslovnici Tuttosporta… Brojni su i nogometni autoriteti koji su se suprotstavili spomenutoj ideji. – Zaljubio sam se u nogomet koji pripada navijačima, sa snom da vidim momčad koju volim kako se bori protiv najvećih. Ako se pokrene ova Superliga, ti snovi su gotovi. Vjerujem u poboljšanu verziju Lige prvaka, a ne u natjecanje koje stvaraju bogati krađom onog što su ljudi stvorili – kazao je Ander Herrera, nogometaš PSG-a.
I Macron osudio osnivanje lige
Javio se i legendarni Portugalac Luis Figo: – Superliga je sve samo ne super. Ovaj pohlepan i opaki potez uništit će esenciju nogometa, ženski nogomet i čitavu nogometnu zajednicu, i to isključivo zbog interesa nekolicine vlasnika klubova koji odavno ne mare za svoje navijače i sve ono što sport predstavlja. Tragično – napisao je Figo na svom Twitter profilu. Ova ideja uzburkala je duhove i među Liverpoolovim navijačima, a javio se i Jamie Carragher, legendarni nogometaš Redsa. – Liverpoole, kakva sramota smo postali! Prisjetimo se svih onih koji su prije nas bili u ovom klubu i koji bi bili jednako osramoćeni – istaknuo je Carragher.
Ogorčeni navijači jučer su pak skidali Liverpoolove zastave s Anfielda. Svoje mišljenje iznio je i naš nogometaš Dejan Lovren: – Nogomet će u bliskoj budućnosti doći na rub kolapsa. Nitko ne razmišlja o široj slici, nego samo o financijskoj. Vjerujem da još možemo spriječiti ovu neugodnu situaciju… Ideju o osnivanju Superlige osudio je i britanski premijer Boris Johnson: – Planovi za europsku Superligu bili bi vrlo štetni za nogomet i mi podržavamo nogometne vlasti u poduzimanju akcije. Udarili bi u srce domaće lige i zabrinuli navijače diljem zemlje… – napisao je Johnson. Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je: – Pozdravljam stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u projektu Superlige koji ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga…
https://www.vecernji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.