Talijanske Plave kacige stižu u Petrinju: Grupa stručnjaka pomoći će u zaštiti umjetničke baštine

Datum objave: 08.01.2021.
Autor / izvor:
Italija je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora nakon potresa 29. prosinca

Nakon što je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora nakon potresa 29. prosinca, Italija ove nedjelje šalje grupu stručnjaka koja će pomoći u zaštiti umjetničke baštine Petrinje i okolice.

Italija ima veliko iskustvo u području seizmološke aktivnosti. U posljednjih 50 godina zemlju je pogodilo na desetke potresa, koji su ponekad imali posebno pogubne posljedice: od onog u Furlaniji 1976. godine do Irpinije 1980., pa sve do nedavnih u L’Aquili 2009. i Amatriceu u središnjoj Italiji 2016. godine.

Zbog tragičnih iskustava iz prve ruke s potresima i njihovim posljedicama talijanska je vlada odmah reagirala nakon potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju, nudeći Hrvatskoj svoju potporu i solidarnost. Poruke predsjednika Republike Sergia Mattarelle, predsjednika Vijeća ministara Giuseppea Contea i drugih visokih dužnosnika popraćene su konkretnim inicijativama.

Talijanska civilna zaštita u Hrvatsku je dopremila ukupno 100 šatora koji se mogu koristiti za smještaj raseljenih u razdoblju neposredno nakon potresa. Nadalje, vezano za dugoročno osiguravanje zgrada i obnovu, prvi tim Plavih kaciga za kulturu stiže iz Italije ove nedjelje s ciljem osiguranja, spašavanja i moguće restauracije umjetničke baštine na području pogođenom potresom.

Riječ je o radnoj skupini koju je UNESCO uspostavio 2015. godine kao odgovor na neprestane nemire ISIS-a u “kolijevci civilizacije” u Mezopotamiji, od Mosula do Palmire. Prva interventna skupina formirana je 2016. godine prema dogovoru UNESCO-a i talijanske vlade. Takva suradnja proizašla je iz iskustva Zapovjedništva karabinjera za zaštitu kulturne baštine, poznatog u svijetu kao jednog od najboljih vojnih zapovjedništva za zaštitu umjetničkih djela i arheoloških nalaza.

Ova prva misija Plavih kaciga za kulturu u Hrvatskoj trajat će tjedan dana, a provodit će je isti tim poslan u Libanon prošle godine nakon eksplozije koja je poharala centar Beiruta. Nakon prve izvidničke misije u Hrvatsku će doći i drugi kontingent talijanskih Plavih kaciga.

Naposljetku, također u znak podrške Hrvatskoj, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu – čija je zgrada zatvorena upravo zbog štete uzrokovane potresom – pokrenulo je prikupljanje sredstava za pomoć hrvatskim institucijama u naporima vezanima za obnovu. Sve talijanske institucije, udruge i osobe u Hrvatskoj sudjeluju u prikupljanju sredstava.

„Suosjećamo jer smo bliski ne samo povijesno, već i zahvaljujući mnogim zajedničkim projektima na Jadranu te i zato što Italija ima svježa sjećanja na seizmičke katastrofe. Svoja iskustva želimo podijeliti s hrvatskim prijateljima,“ rekao je veleposlanik Italije u Zagrebu Pierfrancesco Sacco.

„Koordinacijski odbor ministara održan krajem studenoga u Zagrebu bio je svojevrsno zajedničko ministarsko vijeće o mnogim pitanjima, a Tršćanski je trilateral ministara vanjskih poslova prije nekoliko dana dao novi zamah zajedničkim politikama na sjevernom Jadranu u ime održivosti. Sve to znači da su i vlade sada prebacile u višu brzinu,“ zaključio je veleposlanik.

https://www.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.