TRI SU MOGUĆE VARIJANTE, ALI VEĆ SADA JE JASNO KOJE JE RJEŠENJE NAJBOLJE Evo kada bi Europa trebala dobiti novog prvaka u nogometu!

Datum objave: 16.03.2020.
Autor / izvor:

UEFA će u utorak odlučivati o sudbini Eura, prvog i jedinog s domaćinstvom širom Europe. Neće se igrati od 12. lipnja do 12. srpnja, iako bi nogometnim čelnicima u Nyonu to bila najdraža varijanta. Kad bi se ikako moglo ne bi pristali na promjene.

No, vrhunac pandemije tek dolazi, još veće nevolje kucaju na vrata i danas nitko ne zna kad će se reaktivirati natjecateljska sezona. Predviđanja su mnogih da bi to moglo biti tijekom svibnja. To znači da je nemoguće regularno završiti klupska natjecanja do početka lipnja.

Čak i da UEFA kruto ustraje kako je Euro “uklesan u kamen“ i nema mu pomicanja, za koji tjedan morala bi reterirati… U Nyonu sjede pragmatični ljudi i tu varijantu vjerojatno su svi prekrižili. Zato u utorak očekujemo odluku o novom terminu Eura ili barem njezinu najavu jer definitivan kalendar imat će čvrsto uporište tek nakon što postane jasno kada lopta ponovno kreće s centra. Sve što se učini prije toga podložno je preinakama.

Trust mozgova

Kako se Svjetsko prvenstvo 2022. godine igra u Kataru od 21. studenoga do 18. prosinca, netko je iz ladice izvukao preliminarni nacrt sezone 2022./23. i ovog časa čini se da će vrlo sličan biti prvi prijedlog za sljedeću 2020./21. Složi li se “trust mozgova“ da bolje ne može, Euro bi se igrao od 20. studenoga od 20. prosinca 2020. godine. Ili čak desetak dana kasnije, čime bi ušao u Božić…

Europski nogometni čelnici u utorak će napraviti četiri video konferencije. S ECA-om, organizacijom klubova, vodstvima 32 državne lige koje imaju samostalnost, među njima nije HNL jer se nalazi pod okriljem HNS-a, 55 čelnika nacionalnih saveza te će na kraju zaključak izbrusiti članovi Izvršnog odbora.

Prvi je zadatak kako završiti tekuću sezonu. Postoji prijedlog da se u Ligi prvaka i Europskoj ligi četvrtfinale igra na jednu utakmicu, domaćina bi odredio ždrijeb ili bi se susret upriličio na neutralnom terenu, te da se organizira Final four. Liga prvaka u Istanbulu, a Europske lige u poljskom Gdanjsku. Ti gradovi su ionako lokacije završnog susreta. U toj varijanti trebalo bi manje termina. Kako je u državnim prvenstvima ostalo još otprilike desetak kola, možda bi sve skupa moglo biti zgotovljeno do kraja lipnja. Zavisi kad će zdravstvene prilike omogućiti da se ponovno igra. Ako se s time klubovi slože. Ako. Bilo kakva odluka ovog utorka ne mora biti i konačna… To čini nužnim odgodu Europskog prvenstva, bez obzira što se radi o financijskom gubitku 200-300 milijuna eura.

Ponuđena rješenja

Izborom da Euro bude krajem godine, nova sezona krenula bi po predviđenom itineraru ili tek nešto kasnije. Tijekom jeseni mogla bi se odigrati i Liga nacija, a ovisno o točnom startu Eura, Liga prvaka i Europska liga “odvrtjele” bi se četiri ili svih šest kola. Mogući nastavak je u siječnju…

Ujesen 2022. nogometni kalendar kakav poznajemo pretrpjet će totalne pretumbacije i tada ćemo, vrlo vjerojatno, doživjeti i da se HNL igra vrlo brzo nakon Sveta tri kralja. Ovo nudi da se taj scenarij uprizori već sljedeće godine.

Na prvu loptu mnogi bi Euro preselili za godinu dana i otprilike u istim terminima odigrali 2021. To je druga varijanta, ali već u startu UEFA bi s tim prijedlogom zaoštrila sukob s FIFA-om i nije jasno tko bi dobio. Nakon dugih priprema i mnogo otpora, među kojima je UEFA-in bio vrlo jak, FIFA od 17. lipnja do 4. srpnja 2021. godine planira organizirati prvo Svjetsko klupsko prvenstvo s 24 ekipe. Domaćin je Kina.

Kako su europski klubovi najavili bojkot tog natjecanja, a predviđeno je osam klubova iz Europe, napetosti ionako nije manjkalo i ranije. Dakako, oba događaja ne mogu biti u isto vrijeme. Usto, u reprezentativnom programu naveliko će već trajati kvalifikacije za SP u Kataru, čiji su neki susreti predviđeni za lipanj 2021. kao i Final Four Lige nacija.

UEFA, klubovi, sindikat igrača i nacionalne federacije u utorak će ponuditi rješenja ili barem završne prijedloge. Neće lako do modela koji će svi pozdraviti. Opcija da se igra u prosincu 2020. najmanje će poremetiti ostala natjecanja. Iako u Kopehagenu, St. Peterburgu ili Bakuu to nije idealno vrijeme za nogomet, oni imaju moderne stadione koji i u zimskom okolnostima nude dobre uvjete.

Kratki spoj

UEFA je uvela Ligu nacija, od 2021. kreće i Konferencijska liga za klubove, FIFA je zapela za prošireno Svjetsko prvenstvo klubova, ionako prenatrpan kalendar dodatno se puni, gdje li je kraj? I kad dođe “kratak spoj” i sustav padne, a nitko ne želi odustati od svojeg novca, nastane problem kako da svi ostanu na nogama. Zato bi u utorak moglo biti više prijedloga, za Euro su dvije opcije: prosinac 2020. i lipanj 2021. Na drugom bi mogao inzistirati netko tko se želi inatiti FIFA-i… Ali koliko bi tada daleko bio raskol?

Iz niza razloga prosinac 2020. najbolji je izbor. Najmanje će napraviti nereda u shemi. Samo, bio bi i red da završi prije Božića. Ipak… No, o tome zadnju će riječ imati Izvršni odbor UEFA-e na čelu sa Slovencem Aleksanderom Čeferinom.

EURO 2020. LIPANJ – SRPANJ

PLUS

To je planirani termin, svi su se organizirali, platili hotele, navijači avione, svako pomicanje donosi ozbiljnu financijsku štetu savezima, medijima, navijačima… Igrači se fokusiraju, već su imali u planu taj Euro i da tada budu spremni.

MINUS

Sigurno je pitanje hoće li u pojedinim krajevima Europe zdravstvena situacija dopuštati da se događaju golema okupljanja navijača, a i klupske sezone ne bi se imale kad završiti. Euro bez gledatelja nema smisla.

EURO 2020. PROSINAC

PLUS

Igrači će biti u sezoni, neće im trebati posebne pripreme. To je doba godina kad su na svim stadionima gdje se igraju važne utakmice pune tribine, do tada će valjda putovanja biti normalna i atmosfera na stadionima prava.

MINUS

Radi se o kasnoj jeseni i ranoj zimi, u nekim krajevima Europe je hladno i uvjeti neće biti tako ugodni za putovanja i gledanje utakmice, pogotovo u Bakuu, Kopenhagenu i St. Peterburgu, ali i oni imaju dobre stadione na kojima će uvjeti za igru biti dobri.

EURO 2021. LIPANJ – SRPANJ

PLUS

Igralo bi se u pravom terminu velikih turnira, kad je dobro vrijeme i najbolje razdoblje za navijače, koliko god će nekima biti dugo čekati cijelu godinu na taj turnir. Sve što je planirano za ovu godinu bilo bi prebačeno za gotovo isto razdoblje sljedeće.

MINUS

U tom terminu već je planirano FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo, ali i kvalifikacijske utakmice reprezentacija za SP prije toga, te Final-four Lige nacija. Čak su i klupske sezone koje finiširaju 2021. zacrtane s kasnijim završetkom, mnogo bi se toga moralo mijenjati.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.