U TRENUTKU KADA UEFA ODGODI EURO, HRVATSKA VIŠE NEĆE IMATI IZBORNIKA ZA TAJ TURNIR!? Dalić do kraja mandata ostaje bez utakmice s Vatrenima

Datum objave: 16.03.2020.
Autor / izvor:

Zlatko Dalić ima ugovor s HNS-om do 31. srpnja 2020. godine. Onoga časa kad UEFA službeno odgodi Euro, Hrvatska formalno neće imati izbornika za to natjecanje. Otkaže li se kompletan reprezentativan program i u svibnju-lipnju, kao što se dogodilo za ožujak, a ide se u tom pravcu, Dalić do kraja tekućeg mandata ostaje bez ijedne utakmicu s Vatrenima.

Ne treba čekati

Vjerujemo da je to samo formalnost, da će srebrni izbornik iz Rusije i dalje biti na kormilu nacionalne vrste, djeluje nam kao sigurna oklada da će voditi momčad na Europskom prvenstvu, no to tehnički, s prolongiranjem Eura, službeno nije tako.

I zato HNS, Davor Šuker i Marijan Kustić, čim se premjesti EP na druge datume – a Šuker je javno kazao da je odgoda njegov stav – nemaju razloga čekati, nego staviti mu na stol novi ugovor. Izbornik je uvijek govorio kako treba “pričekati da prođe Euro”, međutim sve se mijenja i ne bude li kontinentalne smotre definitivno u lipnju, ne vidimo razlog da se s razgovorima o produžetku suradnje bilo što čeka. Osim koliko je nužno kako bi se smirila epidemija koronavirusa i život vratio u normalne kolotečine. Čim se to dogodi treba definirati tko će povesti Vatrene u jesenski program jer otezanje može biti kontraproduktivno.

Dalić je na pitanje vidi li se na klupi i u Ligi nacija, nedavno kazao: – Zašto ne, ali vidjet ćemo nakon Eura.

Cilja na Peticu

On je imao financijski sjajne ponude, imat će i još, no više je puta kazao kako je “izbornik Hrvatske najljepši posao“ ali i da u klupskom nogometu cilja na neku od liga Petice. Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić nedavno je za SN rekao:

– HNS je svim srcem i umom iza Dalića. Ima našu iskrenu podršku i tako će i ostati. Svi znamo, a i Zlatko sam često ističe kako je posao izbornika hrvatske reprezentacije nešto najsvetije za domaćeg trenera. U iskrenim smo i svakodnevnim kontaktima s izbornikom i tu su stvari vrlo jasne. Imamo jedan cilj, to je uspjeh na Euru, a o drugim stvarima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme.

Eto, Eura u planiranom terminu vjerojatno neće biti, pa to vrijeme stiže prije nego se mislilo. Na pitanje ima li HNS plan B prihvati li Dalić neku drugu ponudu za posao, dodao je:

– “Ki bi da bi“ solucije u ovome trenutku nisu tema razgovora… Samo mogu reći da smo dosadašnjim radom pokazali kako HNS donosi odluke koje stvaraju rezultate i nema dvojbe da će tako biti i u godinama koje su pred nama.

Za nastavak Dalićeve ere novi ugovor treba sklopiti on, ali i njegovi suradnici. Logično bi bilo na dvije i pol godine, do kraja Mundijala u Kataru.

Dugačka pauza

Zadnji put izbornici su, ne samo naš, reprezentaciju imali na okupu u studenome. Bude li sljedeća akcija tek u rujnu, to će biti pauza kakva se ne pamti desetljećima kod bilo koje ozbiljne reprezentacije. A ako se neće igrati Euro, kakvog bi smisla imali prijateljski susreti u lipnju?

To je jedna od odluka koje UEFA tek treba donijeti, no taj dio godine u tom slučaju trebao bi biti potpuno rezerviran za finiš klupskih natjecanja. Bude li moguć. Mnogi igrači imaju s klubovima ugovore do 30. lipnja i pravno bi također bilo dobro do tog termina završiti sezonu. Osim ako ne naprave baš tada mali “prozor” i za reprezentacije, zbog dodatnih kvalifikacija za EP. HNS ima dogovorene prijateljske dovobje s Turskom i Francuskom koji sada “vise”.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.