VATRENI IZGUBILI NAJVEĆU ZARADU U POVIJESTI ZBOG KORONAVIRUSA, A ZADNJI RAZGOVOR S ‘TALIJANIMA’ NAGOVJEŠTAVA NAJGORE ‘U pitanje je doveden i EURO!’

Datum objave: 12.03.2020.
Autor / izvor:

Visjelo je u zraku da će turnir u Dohi biti otkazan, to se dogodilo u srijedu. Eskalirao je broj zaraženih od koronavirusa. Katar je u dan ušao sa 19, a do večeri bilo ih je 238. HNS je objavio kako je turnir Qatar Airways otpao iz sigurnosnih razloga uzrokovanih pojavom koronavirusa.

Vatreni su u Dohi trebali igrati 26. ožujka sa Švicarskom i Portugalom četiri dana kasnije. Radi se o jakim reprezentacijama koje su planirane kao odlična provjera za Euro. Međutim, umiješala se više sila.

Izbornik Zlatko Dalić nadao se da će okolnosti dopustiti put i nastup nacionalne vrste…

– Trebaju nam te utakmice – govorio je.

Još tijekom dana, iako je proglašena pandemija, u HNS-u su, komunicirajući s organizatorima u Kataru vjerovali da će turnira biti…

– Kako sada stvari stoje turnir će se igrati. No, situacija se mijenja iz sata u sat. Napetije je nego nogometna utakmica. Pitali smo i katarske vlasti i organizatore, svi stoje pri tome da će turnir biti održan – kazao nam je liječnik tijekom poslijepodneva liječnik Vatrenih Zoran Bahtijarević.

Kao što je istaknuo, promjene su nagle i sve u negativnom smjeru.

Izbornik naglašava da nije bilo izbora:

– Poštujemo odluku koja je donijeta. Najvažnije je zdravlje u ovom trenutku. Tu ne možemo ništa – kazao nam je Zlatko Dalić.

FIFA-in termin krajem ožujka ostaje, osim Hrvatske bez utakmica su i Belgija, Portugal i Švicarska. HNS je u priopćenju naveo kako će naknadno obavijestiti javnost o planovima A reprezentacije tijekom tog perioda. Zacijelo će se pokušati naći rješenje da se odigra barem jedna prijateljska utakmica s nekom od ovih momčadi. No, gdje, u trenucima kad Stari kontinent ima sve veći problem. To se mora brzo riješiti.

– Radi se o novoj vijesti, ništa ovog trenutka nije sigurno. Vidjet ćemo što se može napraviti, nikakvih daljnjih informacija ovog časa nemam – dodao je Dalić.

Za HNS se radi i o finacijskom gubitku jer trebao je zaraditi 925 tisuća eura, što bi bio najveći novac za koji su Vatreni igrali prijateljske susrete.

Podosta je epidemiologa i znanstvenika govorilo da bi se taj virus mogao povući s toplim vremenom, u Kataru je jučer bilo 27 celzijevih stupnjeva i suho, očito da to nije spriječilo koronavirus da se širi. U ponedjeljak su imali na listi 14 država s kojima su prekinuli zračni promet, očito prekasno.

Daliću je otpao i put u München na susret Lige prvaka Bayern – Chelsea jer igrat će se bez gledatelja.

Bahtijarević je u kontaktu s našim igračima u Italiji, gdje je žarište zaraze.

– Zabrinuti su. Ne mogu reći da vlada panika, ali ozbiljno doživljavaju situaciju. Očito će ova godina biti vrlo turbulentna. Ako se odgode prvenstva neće se moći završiti, pitanje je i Eura – konstatirao je Bahtijarević.

Očito Doha nije bila suđena. Barem ne ovog ožujka. Dugo je trebalo da turnir uopće bude potvrđen, tada se vjerojatno pregovaralo o novcu, organizator Aspire Academy na kraju je našao model koji je svima odgovarao i trebao zaraditi na TV pravima. Još u prosincu Davor Šuker, predsjednik HNS-a rekao je da je Doha otpala. Tada nije bio u pravu, na kraju je ispalo da zaista od Katara neće biti ništa. Iz sasvim drugog razloga.

Stadion Education City predviđen je za otvaranje u prosincu na Svjetskom klupskom prvenstvu. Nije se dogodilo jer nije zadovoljio neke detalje. Za drugi pokušaj planiran je utakmica Hrvatska – Švicarska. Opet ništa. I taj stadion nikako da se “rodi”. Nogomet je, kao i sve ostalo, u gradnim problemima. Hrvatska je zadnje utakmice igrala u studenom, ne bude li dvoboja krajem ožujka to će značiti najdužu stanku bez susreta otkako Vatreni sudjeluju u službenim natjecanjima. Danas ne bi čudilo da potraje.

U lipnju, 1. i 8. dogovorene su prijateljske utakmice s Turskom u Osijeku i Francuskom u Parizu. Više ništa nije sigurno. Kao ni Euro.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.