Vatreni je poslao jasnu poruku Daliću! Treba li izbornik momčad za EURO graditi oko Andreja Kramarića?

Datum objave: 06.10.2020.
Autor / izvor:
Dvije rujanske utakmice nacionalne momčadi s Portugalom i Francuskom Kramarić je odigrao diskretno

Je li došlo vrijeme da Zlatko Dalić reprezentaciju gradi oko Andreja Kramarića? Premda može zvučati heretično sve dok Luka Modrić s kapetanskom vrpcom oko ruke predvodi nacionalnu momčad, pitanje zapravo nikada nije bilo logičnije jer u predvečerje listopadskih utakmica sa Švicarskom, Švedskom i Francuskom napadač Hoffenheima jedini među izbornikovim kandidatima na terenu djeluje kao svjetski superstar.

Nakon što je prošlu bundesligašku sezonu zaključio s četiri gola Borussiji Dortmund, a novu kampanju otvorio sa šest pogodaka u tri prvenstvene utakmice te dodao još dva gola u kup utakmici, Kramarić se našao u sedmom nebu, na pragu transfera u Bayern. I sve to u ulozi napadačke plutajuće mine, igrača koji izmiče taktičkim okovima, što od trenera traži izvjesnu fleksibilnost.

Dok govori o mogućnosti da se u finišu prijelaznog roka preseli u München, 29-godišnjak se ne zamara konfekcijskim pričama o poniznosti i skromnosti, nego svjesno zauzima pomalo arogantan gard. “Da se ne lažemo, poslije svega samo Bayern dolazi u obzir jer mi jedini u Bundesligi može ponuditi karijerni, financijski i svaki drugi iskorak”, rekao je Kramarić nakon što je dvije lopte smjestio u mrežu velikog Manuela Neuera. Poruka je to ne samo Bundesligi, nego i izborniku – ja sam na vrhuncu igračke moći, a ti vidi što ćeš i kako ćeš…

Dvije rujanske utakmice nacionalne momčadi s Portugalom i Francuskom Kramarić je odigrao diskretno, jedva za “šesticu”, baš kao i cijela momčad, koja je bez Modrića i Rakitića ostala bez kompasa. U međuvremenu se Rakitić oprostio od “vatrenih”, ali je zato Modrić ponovno u kadru, spreman preuzeti mjesto na zapovjednom pultu.

I dok će se Modrić nesumnjivo pobrinuti da puls momčadi bude stabilan i da krvotok kisikom opskrbljuje svaki dio organizma, ostat će pitanja tko će davati golove i kako složiti napadačku igru? Istini za volju, ništa manje škakljivo pitanje nije ni tko će i kako zacementirati obranu koja je u 18 utakmica nakon Svjetskog prvenstva progutala čak 30 golova?

Pred Dalićem je u listopadu ozbiljan posao. Izbornik mora osoviti na noge momčad koja je u Portu zaronila u defetizam te u Parizu nekoliko dana kasnije tek blago popravila dojam. Za povratak pozitivne atmosfere “vatrenima” trebaju golovi i još koherentniji, smisleniji plan.

Premda je ostao bez Rakitića, a onda i bez ozlijeđenog Rebića te Badelja koji je završio u samoizolaciji zbog velikog broja klupskih suigrača pozitivnih na covid-19, izbornik još uvijek ima dovoljno klasnih igrača za komponiranje moćnog sastava.

Paket-aranžman počinje prijateljskom utakmicom u St. Gallenu (srijeda, 7. listopada), a nastavlja se s dva atraktivna zagrebačka dvoboja u okviru Lige nacija (Švedska 11. listopada, Francuska 14. listopada). Švicarci su trenutačno 15. reprezentacija u Fifa rankingu, momčad prepoznatljivih kontura, ali s izbornikom koji nastavlja miksati u potrazi za boljim rješenjima.

Vladimir Petković je za ovu akciju pozvao 17 “starih” kandidata, ali i sedmoricu igrača koji su apstinirali gotovo godinu dana, poput braniča Fabiana Schära i napadača Xherdana Shaqirija.

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.