VATRENI KLEKNULI I ODALI POČAST GEORGEU FLOYDU: ‘Svi smo mi ljudi. Zajedno smo jači’

Datum objave: 03.06.2020.
Autor / izvor:
Kovačić i Lovren zajedno sa suigračima uključili su se u akciju

Iz Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) pozvali su organizatore natjecanja u svojim zemljama članicama na korištenje “zdravog razuma” kada su u pitanju igrači koji porukama iskazuju podršku prosvjedima u SAD-a koji su izbili zbog smrti nenaoružanog tamnoputog muškarca Georgea Floyda.

Ovakva poruka FIFA-e u suprotnosti je s dosadašnjom praksom kojom je bilo zabranjeno iskazivanje političkih, vjerskih ili osobnih stavova na opremi koja je od 2014. godine proširena i na odjeću koju sportaši nose ispod dresova.

“FIFA u potpunosti razumije dubinu osjećaja i zabrinutosti koju izražavaju mnogi nogometaši nakon tragične smrti Georgea Floyda. FIFA je više puta iskazala svoju rezolutnost u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije te je promicala kampanje protiv rasizma”, stoji u priopćenju FIFA-e.

U nedjelju je engleski napadač Jadon Sancho nakon prvog od svoja tri pogotka koje je postigao u 6-1 pobjedi Borussije iz Dortmunda protiv Paderborna skinuo dres kako bi pokazao majicu s natpisom “Pravda za Georgea Floyda”. Sudac mu je pokazao žuti karton, ali ne zbog poruke na majici već zbog skidanja dresa, a Njemački nogometni savez (DFB) je objavio kako će razmotriti taj incident. Istoga je dana napadač Borussije iz Moenchengladbacha Marcus Thuran svoja dva gola protiv Uniona iz Berlina proslavio klečanjem na jednom koljenu, pozi koju je prije nekoliko godina popularizirao igrač američkog nogometa Colin Kaepernick koji je također prosvjedovao protiv policijske brutalnosti prema crncima.

Kaepernick je zbog svog protesta ostao bez angažmana u NFL-u, a ovoga su tjedna istom pozom protiv policijske brutalnosti u SAD-u prosvjedovali i nogometaši engleskih prvoligaša Liverpoola i Newcastle Uniteda.

net.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.