Vatreni napadač želi istrčati na Maksimiru: Stisnut ću opet zube, želim zaigrati pa makar i preko boli!

Datum objave: 10.10.2020.
Autor / izvor:
Andrej Kramarić ponovno je suočen s ozljedom, ali ne namjerava olako ispustiti iz ruku nastup

Andrej Kramarić bio je predodređen ovog listopada za glavnu priču hrvatske reprezentacije. Nakon što je u šest zadnjih natjecateljskih utakmica za Hoffenheim zabio 13 pogodaka, vruće pitanje izborniku Daliću bilo je – hoće li prilagoditi igru Vatrenih da Kramarić dođe na svoje, bude golgetar i prva ofenzivna zvijezda nacionalne vrste?

– Naći ću mu optimalnu poziciju. Moje je da ga iskoristim na najbolji mogući način – potvrdno je odgovorio izbornik, budući da za nogomet u rasporedu 4-2-3-1 koji je najčešće prakticirao Kramarić nije idealan “pivot“. Njegovo je savršeno radno mjesto druga špica. Iako je i kao “devetka” davao bitne golove.

Alarm upaljen

Međutim, umjesto o prezentacijama i golovima, o Kramariću se danas govori zbog ozljede, središnja tema postao je na način koji nitko nije želio. Hoće li igrati u nedjelju? Odgovorio nam je:

– I dalje me boli aduktor. Trenirao sam u petak jer smo se tako dogovorili, želim igrati protiv Švedske taman i preko boli.
Alarm je upaljen, konačno rješenje izbornik će možda imati u zadnji čas. Bitno je kako će aduktor reagirati na napore i koliko će pomoći medicinski tretmani. Jasno je da neće biti potpuno fit, čak i ako istrči na travnjak. No, kako je “stisnuo zube“ za Hoffenheim, učinit će to s još više odlučnosti i želje za Vatrene, ako u dogovoru s Dalićem zaključe da ima smisla riskirati.

Nema rebusa

Vjerojatnost da bi se ozljeda s nastupom pogoršala je velika. Što je pametnije, pravorijek je na izborniku i njemu. Znao je odigrati dobre utakmice u klubu i načet i “zakrpan“, no kako Dalić govori da želi “zdrave i spremne te neće eksperimentirati“ ne bi začudilo da ga sačuva za Francusku. Ako mu i dotad bude dovoljno dobro. Danas je njegova čelična volja jedini opipljiv argument zašto bi se mogao ukazati na travnjaku. Netko drugi bi već digao ruke.

Hrvatska ima problema koji smo najmanje željeli. Kramarić je as kojem nedostaje jedan korak da se kao takav etablira u nacionalnoj vrsti. I podigne rejting cijele reprezentacije. S 29 godina za njega u nogometu više nema rebusa na koji nije našao odgovor, a dovoljno je motiviran, “gladan“ i mlad da se tek vine do vrhunca.

Dosta i ‘pola noge’

Ovog ljeta nije prešao u Bayern jer u Münchenu nisu bili spremni platiti 40 ili više milijuna eura nakon što su toliko dali za Sanea, ali razina nogometa koji igra je za najveće klubove i to je za Vatrene najvažnije. Niti trenutka nije očajavao, koliko bi god Bayern bio izazov.

Već i dosad bi za Hrvatsku zabio više od 13 golova da ga nisu “sjekle“ ozljede. Dvije godine zaredom 2018. i 2019. na ulazu u sezonu pratio je utakmice iz bolničkog kreveta, tamo ga je držalo koljeno, potom i gležanj.

Statistika će kazati da je za državni sastav zadnji gol dao prije gotovo 19 mjeseci, još 21. ožujka 2019. Azerbajdžanu za pobjedu u Zagrebu, ali od lipnja 2019. do rujna 2020. nije ga bilo u nacionalnoj vrsti – 15 mjeseci. Propustio je kompletnu jesensku završnicu izlučnih borbi za Europsko nogometno prvenstvo koje je prebačeno na 2021.

Proteklog mjeseca vratio se nedovoljno spreman, no startom klupskog natjecanja uhvatio je formu i blistao iz nastupa u nastup. Njegovi su golovi igrački fantastični, rezultatski bitni i potvrđuju dominantnu vrijednost. Majstor je, tehničar, šuter i paker. Točno to treba novoj Hrvatskoj za redizajnirani stil igre i novu moć.

Što su Talijanima nekad bili Del Piero i Totti, ili Brazilcima Rivaldo, ili Francuzima Griezmann, to bi Hrvatskoj trebao u sljedeće 3-4 godine biti Andrej Kramarić.

Izbornik je već zbog njega promijenio način igre, u St. Denisu sa svjetskim prvacima stavio ga je iza Perišića i Rebića, a izrazio je spremnost i na dodatne zahvate jer Kramarić je toga vrijedan. Reprezentaciji može dati dodatnu dimenziju kad bude opet tako zdrav, oran i siguran kao na kraju prethodne i startu ove natjecateljske sezone.

Šteta, već je jasno da za Švedsku ne možemo tražiti od njega jednako kao da je sve u redu. Aduktor i upala živca prouzročili su mu tjedan dana izostanka s pravog treninga. I dalje nisu sanirani. To bi se kod svakoga primijetilo. No, ako zaigra od njega ćemo opet očekivati da zabije. Nekad mu je znalo biti dovoljno i “pola noge”.

TRINAEST GOLOVA ZA HRVATSKU

09.09.2014. Hrvatska – Malta 2:0 (1)
13.10.2014. Hrvatska – Azerbajdžan 6:0 (1)
07.06.2015. Hrvatska – Gibraltar 4:0 (1)
27.05.2016. Hrvatska – Moldavija 1:0 (1)
15.11.2016. Sjeverna Irska – Hrvatska 0:3 (1)
09.10.2017. Ukrajina – Hrvatska 0:2 (2)
09.11.2017. Hrvatska – Grčka 4:1 (1)
08.06.2018. Hrvatska – Senegal 2:1 (1)
07.07.2018. Rusija – Hrvatska 2:2, 3:4-11m (1)
15.11.2018. Hrvatska – Španjolska 3:2 (1)
18.11.2018. Engleska – Hrvatska 2:1 (1)
21.03.2019. Hrvatska – Azerbajdžan 2:1 (1)

48
utakmica dosad je Kramarić odigrao za Hrvatsku nakon debija 2014.
18
mjeseci nije Kramarić zabio gol u dresu hrvatske nogometne selekcije
78
golova dosad je postigao za svoj Hoffenheim, čiji je igrač od 2016.

 

https://sportske.jutarnji.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.