Zbog odgode Eura do 2021. jedan je veliki upitnik nad reprezentacijom Hrvatske; na tu temu javio nam se Ivan Rakitić i sada je sve jasno!

Datum objave: 18.03.2020.
Autor / izvor:
Europsko nogometno prvenstvo prebačeno je s ljeta 2020. na ljeto 2021. godine, a razlog ovoj odluci pandemija je koronavirusa, zbog čega je trenutno iluzorno razmišljati o bilo čemu osim o zdravlju cjelokupnog stanovništva. Naravno, svi se nadamo da će stanje u najskorijoj budućnosti biti dovedeno u normalu te da će ove prve mjere, što se prekida nogometnih natjecanja, okončati prema željama svih ljubitelja ove igre

Nakon telefonske sjednice održane u utorak, Uefa nije mogla odlučiti ništa drugo nego Euro, koje se trebalo održati od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine, prebaciti na period od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine.

>> Zlatko Dalić je nakon odgode Eura otkrio hoće li 2021. godine voditi hrvatsku reprezentaciju

Iako su, posebice nogometašima, ali i navijačima koji su planirali odlazak na ovu nogometnu priredbu, sada planovi pali u vodu, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić svjestan je ove izvanredne situacije.

>> Hrvatska je trebala biti jedan od favorita na Euru; može li se dogoditi scenarij u kojem bi Dalić ostao do ljeta 2021. bez glavnih igrača?

‘Cijela Europa okupirana je koronavirusom, tako i nogometaši, kao i svi sportaši, i mislim da je odluka ispravna i jedina moguća. Tko bi sad razmišljao i razgovarao o nogometu, tko bi se pripremao za utakmice kad je u pitanje dovedeno zdravlje ljudi, a ono je najvažnije. Sigurno da ovakav rasplet remeti puno toga kod svih nas. Izbornika, igrača, Saveza… Međutim, moramo to ispoštovati. Nije bilo do nas, nije ovisilo o nama. UEFA je napravila ono što je logično i normalno’, rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Naravno, kako su nas hrvatski nogometaši osvajanjem srebrnog odličja na SP-u u Rusiji u ljeto 2018. godine ‘razmazili’ i uvjerili da se skromnošću, to jest zajedničkim pristupom, mogu pomicati granice, a i kako je velika većina te momčadi ostala na okupu, jasno je da su ambicije ali i nadanja navijača ostala na istoj razini.

Odmah nakon SP-a, od reprezentacije su se oprostili Danijel Subašić, Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka, no Dalić i suradnici dobili su igrače koji ih mogu zamijeniti, a to su prije svih Dominik Livaković, Duje Ćaleta-Car, Bruno Petković, Josip Brekalo, Nikola Vlašić, čime je ‘ubrizgana’ svježa krv te se dobio sjajan ‘koktel’ iskustva i mladosti.

Ipak, s pomakom turnira za jednu godinu, postavlja se pitanje, hoće li možda netko od naših najiskusnijih igrača, a to su prije svih Luka Modrić, koji će 2021. godine biti u 36. godini života, Dejan Lovren (u ljeto 2021. napunit će 32 godine), Milan Badelj (u ljeto ’21. imat će 33), Ivan Rakitić (na Euro će doći u 34. godini) i Ivan Perišić (u lipnju 2021. napunit će 32 godine), imati dovoljno snage, želje i motiva za još jedno iscrpljujuće ljeto.

Prema informacijama koje imamo, od ljudi bliskih spomenutim igračima, dvojbe nema – svi bi željeli odigrati još taj jedan turnir. Pa čak i Ivan Rakitić koji nam se zahvaljujući kumu Marku Braliću Keti javio iz samoizloacije, oko kojeg je bilo možda i jedina dvojba, s obzirom na to da je on još uoči SP-a u Rusiji najavljivao mogući rastanak od reprezentacije.

‘Igrat ću za hrvatsku reprezentaciju dok god me izbornik bude trebao i zvao me. Dakle, nije sporna moja želja zaigrati na Euru 2021. godine. To je sve što mogu reći na tu temu’, rekao je ekskluzivno za tportal Rakitić.

Nakon njegovih riječi valjda je sada sve jasno. On je itekako važna karika na putu do europskog trona.

Sjećamo se da i zbog velikog umora, ali i komplicirane situacije u klubu, nije bio uvijek na raspolaganju izborniku, ali očito je odlučio s Eurom, pa makar pomaknutim za jednu godinu, zaključiti svoju reprezentativnu priču.

Pitanje je samo hoće li baš svi, a tu prije svih mislimo na kapetana Luku Modrića, biti u stanju odigrati utakmice tog intenziteta u tom periodu. Jer kao što vidimo, i trener Zinedine Zidane u Realu dozira minutažu hrvatskom kapetanu, svjestan da maksimalno ‘raubanje’ ne bi imalo smisla.

Dakle, nikakvih izostanaka ne bi trebalo biti.

Ustvari, zasad jedini tko je možda pod upitnikom, iako ne vjerujemo da će predsjednik HNS-a Davor Šuker i čelnici nacionalnog saveza dopustiti takvo nešto, jest izbornik Zlatko Dalić, koji sa savezom ima ugovor do 31. srpnja ove godine. No, stvar je bila u tome da je takav ugovor potpisan davno prije ove situacije s koronavirusom, i kada ni najgori pesimisti nisu mogli pomisliti da bi Euro mogao biti otkazan iz bilo kojeg razloga.

‘Živio sam za ovaj Euro, spremao se, čekao ga, i sad ću vidjeti što ću dalje. Ne mogu ništa za sigurno reći jer nisam o tome razmišljao. Nadao sam se da će biti sve OK, da će se ipak Euro igrati, da će ovo stati i proći. To se nije dogodilo’, izjavio je u utorak Zlatko Dalić.

I iz njegovog se odgovora jasno da naslutiti kako ima želju ostati uz reprezentaciju. Sličan odgovor dao je i odmah nakon ždrijeba za Ligu nacija, pa smo sigurni da će vrlo brzo u Šukerovom uredu doći po potpisivanja odnosno produženja ugovora.

Kemije u momčadi ima, Dalić zna kako s ovim igračima, kroz godinu dana neki će mladi steći dovoljno iskustva, a ovi stariji sigurno će na rutinu znati kako im pomoći. Bitno je samo da se lopta zakotrlja i da se igrači vrate na teren. Čim prije.

https://www.tportal.hr

Zašto postati član?

Ponosni smo što okupljamo navijače da navijaju “ZA” a ne kako je to čest slučaj “PROTIV” i od kada postoji naša udrugu Uvijek vjerni nije bilo nereda od strane naših članova, prije, za vrijeme niti poslije utakmice.

Pridružite nam se i postanite istinski 12. igrač naše reprezentacije.